חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית, מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:18/07/2018

כיצד המזון משפיע על הרגשות שלכם ומעורר חרדה

חשבו לרגע

המוח שלכם נמצא תמיד במצב פעיל. הוא מפקח על המחשבות שלנו, על התנועות, הנשימה וקצב הלב, על החושים שלנו.

למעשה, המוח עובד קשה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, אפילו בזמן שאנחנו ישנים. פירושו של דבר הוא, שהמוח שלנו דורש אספקה שוטפת של דלק. אותו דלק הוא בעצם המזון שאנו אוכלים, והערך שלו, התכולה שלו, הם אלו שעושים את כל ההבדל. בשפה פשוטה, מה שאנחנו אוכלים משפיע ישירות על מבנה המוח שלנו, על תפקודו ובסופו של דבר, על מצב הרוח שלנו.

בדומה למכונית יקרה, המוח שלנו נמצא ברמת התפקוד הגבוהה יותר כאשר הוא מקבל את הדלק המשובח ביותר. אכילת מזונות איכותיים, המכילים כמות גדולה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון מזינה את המוח ומגינה עליו מפני עקה חמצונית, קרי, הפסולת הנוצרת כאשר הגוף משתמש בחמצן, פעולה אשר כשלעצמה עלולה לגרום נזק לתאים.

למרבה הצער, בדומה למכונית יקרה, גם המוח שלנו עלול להפגע אם נצרוך מזון שאינו מן המשובחים ביותר. אם חומרים מהדלק האיכותי פחות (למשל, מזונות מעובדים או מזוקקים) יגיעו אל המוח, הוא מתקשה מאוד, ברמת הבלתי אפשרי כמעט, להפטר מהם. תפריטים עתירי סוכרים מזוקקים, למשל, מזיקים מאוד למוח. פרט לפגיעה בויסות האינסולין בגוף, אותם מזונות תורמים להתפתחות דלקות ועקה חמצונית. מחקריםפ רבים הוכיחו כי ישנו מתאם בין תזונה עתירת סוכרים מזוקקים ובין תפקוד מוחי לקוי, ואף החמרת תסמיני הפרעות מצב רוח למיניהן, כגון דכאון.

מה קורה כאשר מונעים תזונה איכותית?

כל האמור לעיל נשמע הגיוני, נכון? אם אנחנו מונעים מהמוח תזונה איכותית, או אם רדיקלים חופשיים, או תאים דלקתיים מזיקים מסתובבים בחלל המוח הסגור, ובכך תורמים לפגיעה נוספת ברקמת המוח, צפויות לכך השלכות. הנקודה המעניינת הוא, שבמשך שנים רבות, הרפואה לא הכירה באופן מלא בקשר שבין מצב רוח ובין מזון.

הפסיכולוגיה התזונתית

כיום, למרבה המזל, תחום הפסיכולוגיה התזונתית מתפתחת ומוכיחה שיש השלכות רבות לא רק למזון שאנו אוכלים, על התחושות והרגשות שלנו ובסופו של דבר, על ההתנהגות שלנו, אלא גם לסוגי החיידקים שחיים במעיים שלנו.

כמו כן, אותם מחקרים מצביעים על מתאמים בין כל המשתנים הללו.

כיצד המזונות שאנו אוכלים משפיעים על התחושות שלנו?

הסרוטונין הינו מעביר בין-עצבי אשר מסייע בויסות השינה והתאבון, ממתן ומאזן מצבי רוח ומעכב כאב. מכיוון שכ-95% מהסרוטונין בגוף שלנו מופק בצינור העיכול, אשר מרופד במאה מליון תאי עצב, או נוירונים, אך הגיוני שפעולת מערכת העיכו לא רק מסייעת לנו בעיכול המזון, אלא גם מכוונת את הרגשות שלנו. יתרה מכך, תפקוד הנוירונים הללו, והפקת מעבירים בין-עצביים כמו סרוטונין, מושפעים במידה רבה ממיליארדי החיידקים ה”טובים”, המרכיבים את המיקרוביום במעיים שלנו.

החיידקים הללו ממלאים תפקיד מרכזי בבריאות שלנו. הם מגינים על פלורת המעיים שלנו ומבטיחים יצירת מחסום איתן כנגד רעלנים וחיידקים “רעים” למיניהם. הם מצמצמים את נוכחותן של דלקות, משפרים את ספיגת החומרים המזינים מתוך המזון שאנו אוכלים ומפעילים נתיבים עצביים, המחברים בין הבטן ובין המוח.

30 תרגילים פשוטים להגברת היצירתיות שלכם על בסיס יומיומי

מה המחקרים הוכיחו בקשר של בין תזונה וחרדה?

מחקרים הוכיחו כי כאשר אנשים נוטלים תוספים פרוביוטיים (תוספי תזונה המכילים חיידקים “טובים”), הם חווים שיפור מבחינת רמות החרדה, תפיסת הדחק ואופן ההתבוננות שלהם על סיטואציות כאלה ואחרות.

זאת, בהשוואה לאנשים שאינם נוטלים פרוביוטיקה. מחקרים אחרים השוו בין תזונות “מסורתיות” כמו התזונה הים-תיכונית או התזונה היפנית המסורתית, לבין תזונה “מערבית” טיפוסית, והוכיחו כי הסיכון לדכאון נמוך ב-25%-35% בקרב אלו השומרים על תזונה מסורתית. מדענים מסבירים הבדל זה בכך שהתפריטים הללו עשירים בירקות, פירות, דגנים בלתי מעובדים, דגים ומאכלי ים ומכילים כמות מצומצמת של בשר רזה, חלב ומוצריו.

כמו כן, התפריטים הללו נטולי מזונות וסוכרים מעובדים ומזוקקים, שהם מרכיבים מרכזיים בדפוסי תזונה המערביים. נוסף על כך, רבים מאותם מזונות בלתי מעובדים מותססים, ועל כן מהווים פרוביוטיקה טבעית. ההתססה משתמשת בחיידקים ובשמרים בכי להמיר את הסוכר במזון לפחמן דו חמצני, אלכוהול וחומצה לקטית. היא משמשת כדי למנוע מהמזון להתקלקל ויכולה להוסיף טעם ומרקם ערבים לחך.

ייתכן שהדבר נשמע בלתי סביר, אבל הרעיון על פיו חיידקים טובים משפיעים הן על מה שמערכת העיכול מעבדת וסופגת, והן על רמת הדלקת בגוף כולו, כמו גם על מצב הרוח ועל רמת האנרגיה, צובר תמיכה בקרב חוקרים. עד כה, התוצאות מדהימות.

כיצד התזונה משפיעה על המוח 

ומה זה אומר עלינו?

התחילו לתת את הדעת על האופן שבו מזונות שונים גורמים לכם להרגיש, לא רק באותו רגע, אלא גם ביום המחרת.

כיצד בודקים את השפעת המזון עליכם?

נסו לצרוך תזונה “נקייה” במשך שבועיים או שלושה, כלומר, הוצאת כל המזונות המעובדים והסוכר מהתפריט. הוסיפו מזונות מותססים כמו קימצ’י, מיסו, כרוב חמוץ, ירקות כבושים, או קומבוצ’ה (פטריית התה). כדאי גם להתנזר ממוצרי חלב, וישנם אפילו כאלה שירגישו טוב יותר גם ללא דגנים. בדקו כיצד אתם מרגישים. לאחר מכן, החזירו בהדרגה לתפריט את המזונות שהורדתם, כל פעם, סוג אחר של מזון, ואז בדקו איך הדבר משפיע על ההרגשה הכללית שלכם.

יש דרך אחרת לטפל בחרדה

כאשר אנשים מתנקים, הם נדהמים מהשיפור האדיר בהרגשה, הן במישור הפיזי והן במישור הרגשי, וכמה רע הם מרגישים כאשר הם חוזרים לאכול את אותם מזונות התורמים להתפתחות דלקת. מומלץ לנסות!

 

 

 

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות