חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית תגובות: 0 תאריך פרסום:04/04/2018

מדוע כדאי לכם להקשיב למוזיקה?

האם ידעתם שמוזיקה טובה לבריאות שלכם? אתם משתמשים לעיתים קרובות במוזיקה; לפעמים כדי להסיח את דעתכם ממצבים מלחיצים או מכאיבים, או אולי תוך כדי אימון ספורט בחדר כושר או ריצה, בתקווה לשפר את הביצועים שלך. למרות שאתם עשויים לחוש שהמוזיקה אכן גורמת לכם להרגיש טוב יותר, רק לאחרונה המדע החל להבין למה זה.

מדעני מוח גילו כי האזנה למוזיקה מגבירה את הרגש החיובי דרך המוח שלנו, וממריצה את הדופמין, מוליך עצבי אשר גורם לנו להרגיש טוב יותר.

  1. מוזיקה משפרת את הזיכרון

חולים עם אובדן זיכרון יכולים לעיתים קרובות לזכור מילים לשירים ספציפיים. הרופאים משתמשים לעיתים קרובות במוזיקה ככלי לעורר את הזיכרון. כמו כן, מוזיקה יכולה לגרום לנו להיזכר בזיכרונות ייחודיים עצם שמיעה של שיר מסוים. אותו שיר יכול להחזיר אותנו לרגעים מסוימים ואף לעורר את ההרגשה שהרגשנו בזמנו, ואפילו לזכור ריח ואת התחושה שחשנו.

בני העשרה נוטים להאזין למוזיקה בזמן שהם לומדים. זה רחוק מלהסיח את דעתם, אלא להפך הם טוענים שזה עוזר להם לזכור טוב יותר את החומר. ישנו מחקר שמוכיח טענה זו – הנאה מוסיקלית משחררת דופמין, ושחרור הדופמין אחראי ברובו לתחושת מוטיבציה, אשר מכילה בתוכה למידה וזיכרון.

  1. מוזיקה מפחיתה מתח וחרדה

מוסיקה עם קצב איטי ומגרש נמוך, ללא מילים או מכשירים רועשים – יכולה להרגיע את האנשים, אפילו באירועים מלחיצים או מכאיבים מאוד.

מוזיקה יכולה למנוע עלייה בלחץ הדם בדם ולהוריד את רמות הקורטיזול (הסמנים הביולוגיים של לחץ).

לעשות מוזיקה – לייצר, לנגן, יכולה להיות גם השפעה מרגיעה. במחקרים עם זמרים מקהלות בוגרים, שירה את אותה פיסת מוזיקה נוטה לסנכרן את קצב הנשימה והלב, ומייצרת אפקט מרגיע.

למרות שלעתים קשה במחקרים כאלה להפריד את השפעות המוזיקה לעומת גורמים אחרים, כמו ההשפעות החיוביות של מגע חברתי פשוט, אך עדיין ישנו מחקר שמצא את התרומות החיוביות של המוזיקה ע”י הפחתת לחץ וחרדה בקרב ילדים בבתי חולים.

אז איזה סוג של מוזיקה מפחיתה את הלחץ הטוב ביותר?

  • כלי מיתר הודי, תופים וחלילים
  • קולות גשם, רעמים וקולות טב
  • ג’אז קל, מוסיקה קלאסית וקלה להאזנה

 

  1. מוזיקה משפרת אימונים

האזנה למוסיקה משחררת אנדורפינים במוח, האנדורפינים מעניקים לנו תחושה מוגברת של התרגשות ולתחושת אופוריה. אנדורפינים מרגיעים חרדה, עוזרים להקל על כאב, ולייצב את המערכת החיסונית. עם רמות גבוהות של אנדורפין, יש לנו פחות השפעות שליליות של לחץ.

עבור תרגילים המבוססים על קצב כמו ריצה או הרמת משקולות, המוזיקה יכולה לסייע לווסת את הקצב ואת האות למוח כאשר הגוף צריך לזוז. אות זה מסייע לנו להשתמש באנרגיה שלנו בצורה יעילה יותר, כך שאנחנו לא מתישים את עצמנו יותר מדי או מהר מדי.

המלצה שלי, צרו פלייליסט רק עבור חדר כושר או אימוני ספורט שונים. אם אתם צריכים כמה רעיונות; ישנם ביוטיוב רבים, או באפליקציות מוזיקה שונות.

 

  1. מוזיקה עוזרת לו לממש!

כמה מאיתנו מקשיבים למוזיקת רוק או מוזיקה אופטימית תוך כדי עבודה?  מתברר כי המחקרים תומכים בתחושות שלנו. מוזיקה אכן גורמת לנו להרגיש ‘הנעה פנימית’ עבור לממש מטרות קצרות טווח.

חוקרים בבריטניה גייסו שלושים משתתפים להאזנה למוזיקת מוטיבציה, ללא מוטיבציה או ללא מוזיקה בכלל, בזמן שהם הלכו על הליכון עד שהם הגיעו לרמות עייפות. המדידות הראו כי שני מצבי המוזיקה הגדילו את משך הזמן

שהמשתתפים עבדו (למרות שמוזיקת המוטיבציה הגדילה אותה באופן משמעותי יותר). המשתתפים שהקשיבו למוזיקת מוטיבציה אמרו גם שהם מרגישים טוב יותר במהלך עבודתם מאשר שני התנאים האחרים.

לדברי מדען הספורט פיטר טרי; “למוסיקה יש יכולת ללכוד תשומת לב, להרים רוחות, ליצור רגשות, לשנות או להסדיר מצב רוח, להעלות זיכרונות, להגדיל את תפוקת העבודה, להפחית עכבות ולעודד תנועה קצבית – שלכולן יש יישומים פוטנציאליים בספורט ובפעילות גופנית “.

  1. מעודדת חשיבה יצירתית

בעולם של היום חשיבה יצירתית נדרשת יותר מתמיד. לא רק עסקים רבים מחפשים מוחות יצירתיים למלא את השורות שלהם, אבל גם בעיות חברתיות מורכבות אנו יכולים להשתמש במינון טוב של יצירתיות. למרבה המזל, יצירתיות אינה שמורות לאמנים וגאונים לבדם. המדע המודרני מציע שלכולנו יש את היכולת הקוגניטיבית להגיע לרעיונות מקוריים.

תוצאות מחקרים מצביעים על כך שהאזנה למוזיקה שמחה מגבירה את הביצועים בחשיבה הכללית, ואף מוסיפים כי היא מגבירה את הגמישות הקוגניטיבית הדרושה כדי להגיע לפתרונות חדשניים – היכולת לעבור בין מושגים ופרספקטיבות שונים, במקום לראות את בעיה מנקודת מבט נוקשה. כך או כך, התוצאות מצביעות על כך שאנשים עשויים לרצות להאזין למוזיקה שמחה בזמן שהם עובדים – במיוחד אם הם צריכים לבוא עם דרכים חדשות להסתכל על בעיה מסוימת.

“האזנה למוזיקה עשויה להיות שימושית לקידום החשיבה היצירתית בדרכים זולות ויעילות במגוון של הגדרות מדעיות, חינוכיות וארגוניות, כאשר נדרשת חשיבה יצירתית“.

חזרה לרשימת מאמרים
חנות