חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית, מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:14/07/2015

האם יש לכם הרס עצמי?

הרס עצמי

בדומה למצב של התמכרות,  גם הרס עצמי יכול להיות “קל” או “קשה”, אבל הוא נמצא בנתיב אחד והוא “דרך ללא מוצא”.

רוב האנשים עם הרס עצמי יתחילו עם החשיבה הזו כבר בגיל צעיר, מה שיחמיר עם השנים ללא טיפול שיאפשר את וויסות המנגנון הקוגניטיבי הפנימי.

התנהגויות של הרס עצמי יכולות להיות מנגנון הגנה ששומר עליי מהעולם החיצוני כמו: לחץ, תחרותיות, דרישות חברתיות, תחושות של חוסר שייכות (שהשתרשה כבר בשנות הילדות המוקדמות), הורים נרקיסיסטים ועוד.

אחרים רואים בהתנהגות של הרס עצמי  דרכים לשמור על אזורי נוחות (מוכר וידוע) בשל חוסר ביטחון או תחושות של חוסר הערכה עצמית.

אולי יעניין אותך >>> למה אדם הורס לעצמו ואיך מתמודדים? 

סימפטומים והרגלים

התנהגות של הרס עצמי מגיעה בהרבה צורות, ולא כולן קיצוניות.  לכן בשביל לזהות את אותם התנהגויות חשוב לצלול פנימה לתוכנו ולזהות את אותם “שדים” שהם רק שלנו ואז להסתכל בהם באומץ  בתוך הלבן של העיניים בכדי למנוע את הטריגר שמקפיץ אותם. ישנן התנהגויות מודעות ולא מודעות.

1.הסוף ידוע מראש

זוהי צורה לא מודעת של התנהגות הרסנית עצמית משום שהיא מביאה לנבואות המגשימות את עצמן. זוהי צורת חשיבה שחוזרת על עצמה, והתגובה שלה לכל מצב היא תמיד פסימית ושלילית. דוגמאות כוללות מחשבות כגון: “אני הולך להיכשל, אני פשוט יודע את זה”, “אני אף פעם לא אצא בחיים”, “זה יהרוס אותי לגמרי”, וכו ‘

2.בת יענה

זהו סימפטום פסיבי, אבל עדיין הרס עצמי בטבע שלו,  כאשר אנו יודעים שמשהו רע עבורנו, אך לא עושים שום פעולה או צעדים לתיקון הבעיה, אנחנו בעצם מבינים שיש בעיה אך בוחרים להתעלם ממנה, לא לוקחים אחריות אקטיבית עד שאי אפשר יותר להתעלם מהבעיה.

3.אכילה מוגזמת

הרגלי אכילה “רעים” של כמויות גדולות ואיכות נמוכה, הרגל שמביא הרבה בעיות בריאות לטווח ארוך.

4.לא אוכלים

סוג של אשליה, שהאדם שמרעיב את עצמו ובקושי אוכל בעצם נמצא בשליטה על הגוף שלו ומרוויח מכך, את השליטה והרזון.  לרב חוסר אכילה זו דרך להענשה והלהקה עצמית בגלל איזשהו עניין מנטלי/פסיכולוגי לא מטופל.

 

התבודדות

5.אני לא משהו, אני

משמעות הדבר היא להציג את עצמכם מול אחרים כאנשים לא אינטליגנטים מספיק או חסרי יכולת לעשות או להשיג דבר מה בהצלחה. מקטינים את עצמכם בצורה יזומה וזאת בשביל להימנע מכישלון. אי-יכולת המאולצת שאתם מציגים נובעת בדרך כלל מחוסר אמון ביכולות שלכם להתמודד עד השגת המטרה.

למשל: לימודים אקדמאים, עבודה חדשה.

אולי יעניין אתכם>> למה אנשים עם הרס עצמי, מרגישים “בנח” עם סבל? 

6.קארמה

כל מה שאתם עושים לאחרים בסופו של דבר חוזר אליכם. אם אתם בצורה מכוונת מדברים לא יפה (גסי רוח, מקללים, פוגעים) באחרים, בסופו של דבר כל זה יופיע בחייכם. למשל: חולי, טרגדיות, סוגיות משפטיות, בידוד חברתי/משפחתי ועוד

7.פגיעה עצמית

זוהי התנהגות קיצונית והיא תוצאה של שנאה עצמית. כאשר אדם פוגע פיזית ונפשית בעצמו במכוון.

אולי יעניין אתכם>>> מדיטציה להפסקת עישון 

8.רחמים עצמיים- קורבן

זוהי צורה לא מודעת של התנהגות הרסנית. רחמים עצמיים הם הרסניים משום שהם מעודדים אותנו להישאר לא חיוניים ולא אקטיביים (כלומר, להתפלש בתוך “המיץ של עצמנו”), במקום לעודד גישה פרואקטיבית כלפי החיים.

9.שימוש לרעה בסמים ובאלכוהול

צורה ברורה של התנהגות הרסנית, שימוש בסמים ואלכוהול יוצרת סבל בלתי פוסק בחייהם של מכורים וחבריהם ובני משפחותיהם.

10.בידוד חברתי

זו התנהגות שלא תמיד מודעת, בידוד חברתי היא למעשה של ניתוק של האדם בכוונה מן העמיתים שלו. זה יכול להיות באמצעות מגוון של התנהגויות מעצבנות, דוחות או לא מקובלות חברתית

11.הסתרת רגשות

אי-הכרה ברגשות שליליים (ולעתים חיוביים) יוצרת שורה של מחלות נפשיות, רגשיות ופיזיולוגיות. זוהי צורה נוספת של התנהגות הרסנית עצמית שלא במודע.

12.סירוב להיות מועיל

מסרבים לקבל עצה או טיפול או הדרכה. מסרבים בכל תוקף ללכת לגמילה, או לטיפול רגשי/נפשי … יכולים להתנגד באגרסיביות רבה.

13.”אוהבים” לסבול

יש אנשים שאוהבים את הסבל שלהם, כמה שזה נשמע מוזר זוהי תופעה מאוד נפוצה, אם אנשים חוו ילדות פחות מאושרת ובתור אנשים בוגרים הם “זכו” להזדמנויות טובות יותר, הם ירגישו לא בנח וינסו לחזור למקור. נח להם יותר בתוך הכאב והסבל שהם מכירים כי זהו המקום המוכר להם.

אנשים כאלו בעצם מוותרים על תקוות, חלומות ותשוקות המעניקים שמחה ואושר.

לקרוא עוד>> על אנשים שאוהבים לסבול

14.נהנתנים ללא רסן

בין אם באמצעות הימורים כרוניים או רכישות באינטרנט או לקנות מיד כל העולה על רוחם מבלי לוודא שיש בכך צורך ו/או כסף הם בעצם מגבילים את החופש והשקט הנפשי שלהם.

15.הזנחה של הגוף הפיסי

סירוב עקשן לא לאכול מזונות בריאים או שינה לא טובה או חוסר היגיינה או כל אי שמירה על הרווחה הכללית של הגוף שלהם הם סימנים קלסיים של התנהגות עם הרס עצמי.

16.בריאות הנפש

סירוב, הימנעות או אי-ההתמודדות עם בעיות הבריאות הנפשיות שלנו (למשל מתח, חרדה, דיכאון, פרנויה, OCD וכו ‘) מעכבת את תהליך הריפוי, וכתוצאה מכך יש תוצאות משמעותיות על חיינו גם לטווח הארוך.

מיינדפולנס ומדיטציה

|מיינדפולנס ומדיטציות ישראליות|

17.קשרי גומלין

זהו דפוס מורכב ומסועף, והוא כרוך במגוון רחב של התנהגויות הרסניות כגון קנאה, רכושנות, מניפולציה רגשית, אלימות וכך הלאה. כשאנחנו לא מרגישים ראויים לאהבה, אנו מוציאים זאת באופן לא מודע במערכות היחסים שלנו דרך התנהגויות שליליות.

מה עוד מתרחש במצב של הרס עצמי?

בהרס עצמי אנו במצב בו אין לנו שאיפות, מטרות או חזון מציאותי.

אנו יוצרים לעצמנו סביבה התומכת בצורת החשיבה וההתנהגות של חוסר אחריות ונהנתנות.

חיים בעולם של  פנטזיות, מספרים לעצמינו סיפורים על עולם עשיר  בכסף ושטוף אהבה, ללא בחינה והסתכלות אמיצה על המציאות בה אנו נמצאים.

התבוננות במציאות מחייבת: 1. התמודדות עם רגשות שלילים ו- 2. לקיחת אחריות.

דוגמאות נוספות להרס עצמי

* במרוץ עקבי ותמיד אחר בן זוג אשר לא מעוניין או אינו מתייחס  בכבוד הראוי .

אולי יעניין אתכם >> מדוע אנחנו מושכים אלינו בני זוג אגואיסטים? 

*לאנשים שיש להם עולם ומלואו ולא מעריכים עד שמאבדים אותו .

*אנשים אשר מכשילים עצמם בכוונה (לדוגמא- אישה הנמצאת בזוגיות חיובית והיא בכוונה מביאה אותה לגירושין כי בתוכה פנימה לא מאמינה שמגיע לה בן זוג תומך ואוהב, בעבודה יכולה להגיע לנו משרה טובה יותר אבל אנו “מחבלים” בכוונה בשביל לא להתקדם, בלימודים לא מסיימים “בכוונה” את כל עבודות הגמר וכדומה

* סקס מזדמן באופן קבוע בשביל להרגיש מקור לאהבה.

*סיגריות/סמים במצבי לחץ.

*אלימות כלפי אנשים וחיות בשביל לפרוק כעס

הרס עצמי ניתן לריפוי, רק כאשר אנחנו בוחרים לשנות את מעגל הקסמים שבו אנו נמצאים.

אלו דברים שאנשים בעלי הרס עצמי לא מסוגלים לעשות.

לסיכום

בכולנו קיימת מלחמה בין רגשות שלילים וחיוביים, אבל במצב של הרס עצמי יש צורך רב “להשתיק” את התחושות האלו, ובמקום לזהות את התחושות החיוביות ולהעצים אותם, “בורחים” מאותם תחושות עד רצון להעלם, לא מתמודדים עם קושי  ומעלימים באופן יזום את התחושות הלא טובות בעזרת אותם “עזרים”. הפעולה הזו היא הרסנית, כי מכהים באופן “לא טבעי” את המערכת התחושתית, ומדכאים את היכולת הטבעית  שלנו למצוא מתוך עצמינו את המשאבים והיכולות להרגיש טובו מעוררי מוטיבציה.

לסיכום, הרס עצמי אינו רוע הגזירה והוא ניתן לשינוי אם רוצים בכך.

 

 

 

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות