חזרה לרשימת מאמרים
סיעור מוחות
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה יזמות, עסקים תגובות: 0 תאריך פרסום:02/09/2019

15 תרגילים לחשיבה יצירתית בקבוצה- יעיל מסיעור מוחות

כולנו מכירים את סיעור המוחות המסורתי כדרך לגיבוש רעיונות חדשים,  אתם יושבים בחדר עם לוח מחיק ומתחילים לכתוב עליו כל מה שעולה לכם לראש. יש מצב שאתם משחקים כמה סיבובים של משחק האסוציאציות המילוליות, על מנת לבסס את הרעיונות שלך, או מתחברים ל-Google,  בשבעל לעשות תחקיר ולאסוף מידע שיעזור לכם לקדם את הרעיונות לשלב ביצוע.שהכל התוצרים ירקמו בסופו של דבר עור וגידים.

אבל – ישנם תרגילים חלופיים רבים אחרים להתמודדות עם בעיות ולפיתוח רעיונות חדשים, הן באופן פרטני והן באופן קבוצתי.

להלן 15 תרגילי סיעור מוחות וטכניקות, הנעים מהמובנה אל השטותי, אשר יסייעו לכם להפעיל את בלוטות פתרון הבעיות.

טכניקות סיעור מוחות:

  1. רצף רישומים
  2. מיפוי מחשבות
  3. שרבוט קבוצתי
  4. בניית בנק מילים
  5. C.A.M.P.E.R( ראשי תיבות של: תחליף, שילוב, שינוי, התאמה, יישומים אחרים, הסרה, בניה מחדש)
  6. ניתוח T.O.W.S
  7. ששת כובעי המחשבה
  8. כתיבה ללא טיוטה
  9. רישות מוחות
  10. בדיקת הנחות
  11. משאלות
  12. האני האחר/גיבור
  13. חיבורים כפויים
  14. סיעור מוחות בהילוך אחורי
  15. סיעור מוחות פרטני

אולי יעניין אתכם- סדנה לחשיבה יצירתית 

פעילויות חזותיות

1.רצף רישומים

אם אתם מנסים לגבש תהליך, רצף הרישומים עשוי לעזור לכם להבחין היכן ההבנה הקולקטיבית לגבי הבעיה הנתונה עולה בקנה אחד עם, או עומדת בסתירה לפתרון המוצע, והיכן יש צורך בחשיבה או בתחקיר נוסף. על ידי פיתוח סיפור חזותי אשר נועד לבחון את הבעיה הנתונה כנרטיב, הצוות שלכם יוכל להבין ולראות כיצד רעיונות מתחברים זה לזה, לכדי יצירת פתרון.

פתקים דביקים יסייעו מאוד. קחו כמה דקות כדי לאפשר לכל חברי הקבוצה לכתוב רעיונות על גבי פתקים אישיים. אלו לא חייבים להיות מחשבות מוגמרות – חיבור פיזי של ציטוטים, תמונות, מידע למשתמש ודומיהם יכולים לעזור לכם לזהות את הקשר בין המרכיבים השונים.

כאשר יש בידיכם מספר פתקים דביקים שאיתם ניתן לעבוד, התחילו לארגן אותם על גבי הלוח כרצף: ראשית זה, ואחריו ההוא. ארגון הרעיונות שלכם כסדרה, או כרצף, יעזור לכם לזהות את החיבורים ולהשמיט חומר מיותר, אשר אינו תורם למטרה הסופית שלכם.

2.מיפוי מחשבות

מיפוי מחשבות הינו מונח די נפוץ בימינו. למעשה, סוגים רבים של תוכנות מספקים תבניות אוטומטיות למיפוי מחשבות, כך שתוכלו לארגן את הנתונים שבידיכם בצורה טובה יותר. וכן, זו במקרה גם דרך נהדרת לארגן את הרעיונות שלכם.

  • בכדי לייצר מפת מחשבה לצרכי יצירתיות, כתבו את המשימה או את הבעיה שאתם מנסים לפתור במרכז גליון הרעיונות שלכם (תוכלו לעשות זאת גם במחשב, אם כי לוחות מחיקים הם אידאליים למטרה זו).
  • לאחר מכן, העמיקו את הדיון בבעיה תוך הקפתה במונחים המתארים בצורה מדוייקת יותר את הצורך שלכם.                          אם, למשל, הבעיה שעל הפרק היא תנועה דלילה באתר אינטרנט, ניתן לכתוב מונחים כגון “תנועה אורגנית”, “תוכן מהימן”, SEO (אופטימיזציה של מנועי חיפוש) ו” אסטרטגיית שיווק תכני וידאו”.
  • לאחר שתארגנו את המחשבה לגבי רובד זה, הוסיפו עוד רובד לכל אחד מהצרכים שהעליתם, המתארים כיצד ניתן לפתור כל אחד מהאתגרים הללו, בפני עצמו. למשל, סביב SEO, ייתכן כי תכתבו “אשכולות נושאים”, “מומחה לאסטרטגיית SEO”, ו”קורס שיווק בווידאו”.

המשיכו להוסיף דברים אל מפת המחשבה שלכם, כפי שתואר לעיל, עד שפירקתם במידה מספקת,  את הבעיה שבידיכם לחלקים ברי התמודדות. זוהי טכניקת פתרון בעיות נפלאה, אשר מניבה תשובות יצירתיות לסוגיות שעשויות להצטייר כנטולות השראה בכל מצב אחר.

3.שרבוט קבוצתי

אינכם צריכים להיות ציירים או מעצבים כדי להנות משרבוט. חשיבה חזותית יכולה לעזור בהעלאת ובפיתוח רעיונות אשר עלולים להשאר ללא מענה בעקבות דיון או כתיבה. בדומה לכתיבה חופשית, שרבוט קבוצתי כרוך בכך שהמשתתפים בונים זה על רעיונותיו של האחר.

כל אחד מחברי הצוות ישרבט דימוי הקשור ישירות למושג, לרעיון, או לנושא שברצונכם לחקור לעומק. כל שברוט מועבר לחבר צוות אחר, אשר משרבט דימוי קשור על אותה פיסת נייר. התהליך חוזר על עצמו פעמים רבות בתוך הקבוצה. בסוף התהליך, הדימויים הסופיים נסקרים, במטרה לגלות חיבורים וקשרים אותם המשתתפים לא גילו בעצמם.

טכניקות מיון רעיונות

4.בניית בנק מילים

אם אתם מניחים כי “בניית בנק מילים” אינו אלא הגדרה מתוחכמת יותר ל”אסוציאציות מילוליות” אז כנראה שאתם צודקים.  בעת בניית בנק מילים, מה שעושים עם המילים שעולות, אכן מתוחכם יותר.

בעוד אסוציאציות מילוליות בדרך כלל מתמקדות בצמדי מילים, בניית בנק מילים דורשת מכם ליצור קבוצות גדולות של מושגים, שכולם מתייחסים לתימות או לנושאים בודדים. יצירת בנק מילים בסביבה עסקית יכולה לעזור לכם בפירוק הפרויקט לחלקים שקל יותר לגשת אליהם ולהתמודד איתם, דבר שבמידה מסויימת דומה למפת המחשבה, אשר הוצגה קודם לכן, בסעיף 2.

לאחר מכן, כאשר הושלמה עבודת בניית בנק המילים, ניתן ליצור רטרואקטיבית חיבורים בין המושגים שעלו, וליישם את החיבורים הללו בכדי לגבש רעיונות שיכללו בוודאות את כל המאפיינים החשובים לכם ביותר.

5.שיטת R.E.P.M.A.C.S

מדובר, למעשה, בתהליך שנועד להרחיב ולשפר רעיונות תוך בחינתם והעמדתם בסימן שאלה מזוויות ראיה שונות. כל אות של האקרוסטיכון אמורה לייצג שאלה שתשאלו את עצמכם לגבי הפרויקט או הבעיה שעל הפרק:

  • תחליף: לדוגמא: מה יקרה אם הפרויקט יתבסס על X במקום על Y?
  • שילוב: לדוגמא: מה יקרה אם הפרויקט ישלב בין X ובין Y?
  • שינוי: לדוגמא: אילו שינויים יש להכניס כדי להתאים פרויקט זה להקשר אחר?
  • התאמה: לדוגמא: מה ניתן לתקן, או להעביר התאמה על מנת להפיק יותר ערך מהפרויקט הנתון?
  • יישומים אחרים: לדוגמא: אילו שימושים או יישומים אחרים אפשריים מבחינת פרויקט זה?
  • הסרה: לדוגמא: מה ניתן להוריד מהפרויקט כדי להפוך אותו לפשוט יותר?
  • בניה מחדש: לדוגמא: כיצד ניתן לארגן מחדש את הפרויקט על מנת לייעל אותו?

שיטה זו מאלצת אתכם לגשת אל הפרויקט, או הבעיה שעל הפרק בדרכים בלתי צפויות. כל שאלה דורשת מכם להעמיק קצת יותר בסוגיה ולבחון אפשרויות חדשות.

6.ניתוח S.W.O.T

יזמים ומנהיגים בעולם העסקים יודעים בדיוק מהו ניתוח SWOT. במקרה, זהו גם תרגיל סיעור מוחות יעיל.

S.W.O.T הם ראשי תיבות של: חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים/מחסומים. בעת השקת חברה, זהו פרק הפתיחה בספר הלימוד שלכם (פשוטו כמשמעו, כי אין ספר לימוד אחד ויחיד בתחום העסקים, שאינו מכיל גירסא שלו).

בעוד שמייסד חברה עשוי ליישם ניתוח זה כדי ליצור מודל עסקי, אלה העוסקים בסיעור מוחות יכולים להשתמש באותה הדיאגרמה כדי לארגן טוב יותר את הרעיונות שלהם.

ניתוח SWOT במסגרת סיעור מוחות אינו חייב להיות כה מורכב. למעשה, הוא יכול להיות בנוי מארבע עמודות על הלוח המחיק בישיבת זריקת הרעיונות הטיפוסית שלכם. לדוגמא, כאשר חושבים על עיצוב לוגו חדש, שאלו את עצמכם מה הכי מוצא חן בעיניכם בלוגו הנוכחי שלכם (חוזקות). מה לא מוצא חן בעיניכם בו (חולשות)?  מה חשוב שיהיה בו יותר (הזדמנויות)? לאילו לוגואים (סמלילים) של חברות אחרות יש לשים לב (איומים/מחסומים)?

7.ששת כובעי החשיבה

ישנו מערך שלם של תרגילים וכלים לפתרון בעיות, אשר מסייעים למשתתפים לשים את עצמם בנעליו של האחר. כלי מסויים זה הומצא על ידי אדוארד דה בונו, פסיכולוג, סופר ויועץ, אשר ייסד את הטכניקה בספרו “ששת כובעי החשיבה”, אשר ראה אור בשנת 1985. השיטה כרוכה בפירוק רעיונות לשישה תחומי חשיבה:

 

כובע (צבע) תפקיד מוקד
כחול הגיון עובדות
צהוב אופטימיות הערך והרווח(ים)
שחור סנגורו של השטן הקשיים והסיכונים
אדום רגש רגשות ותחושות בטן
ירוק יצירתיות אפשרויות ורעיונות חדשים
סגול ניהול וידוא שמירה על הכללים של כל כובע

 

כאשר ניגשים אל בעיה או פרויקט חדשים, בקשו מכל חבר צוות לחבוש אחד מה”כובעים” הללו, לצורך הדיון. כל כובע כזה מייצג מערך עדיפויות והשקפות ייחודי, אשר יסייע בניקוד הדיון ובבחינת הפרויקט ממגוון רחב של זוויות.

לדוגמא, מי שלובש את כובע “סנגורו של השטן”, תפקידו לבחון את המגבלות ואת האתגרים בפניהם עומד הפרויקט. ייתכן כי בהתחלה, תעלה תחושה לא נוחה לגבי אימוץ צורת חשיבה צרה מאוד, אך הקצוות יכולים דווקא לעזור לצוות בבחינה מעמיקה ומקיפה של רעיון או של פרויקט.

 תרגילים ומשחקים יצירתיים

8.כתיבה ללא טיוטה

כתיבה חופשית הינה טכניקת העלאת רעיונות פרטנית, אשר בדרך כלל משמשת סופרים. זוהי, למעשה, צורה של כתיבה חופשית ממוקדת.  למשווקים ולסוכנים, שיטה זו יכולה לעזור במיקוד שלביו הראשונים של פרויקט חדש, תוך ארגון הדברים שכבר ידועים לך, והעלאת הרעיונות שבראש, על הכתב.

כתיבה על התימה או הנושא המרכזיים שלך:

  1. כתוב כל מה שאתה יודע כעת על הנושא שעל הפרק.
  2. כתוב מה אתה צריך או רוצה לדעת לגבי הנושא, אך כרגע אינך יודע.
  3. התבונן ונתח את הסיבה לכך שהנושא חשוב.
  4. הוסף כל דבר אחר שאתה רוצה: זוהי הזדמנת להוציא את כל מה שצף בראש אל אויר העולם.

שיטת הכתיבה ללא טיוטה כרוכה בהעלאה על הכתב של כל דבר שעולה בראשך לגבי הנושא שעל הפרק, כך שאין מה לחשוש שהכתיבה נראית לא מסודרת ובלתי ממוקדת. המטרה היא לעבור את המחסום הראשוני, אשר לרוב תוקף אנשי מקצוע יצירתיים בשלביו המוקדמים של פרויקט חדש.

9.רישות מוחות

תרגילים יצירתיים וישיבות לצורך העלאת רעיונות תמיד מצליחים יותר ככל שמשתתפים בהם יותר אנשים. למרבה הצער, פירושו של דבר שאלו שעובדים מרחוק (או מהבית) עלולים לא לקבל את הבמה שהם צריכים מבחינת תרומה לעבודה המשותפת. רישות מוחות הוא פעולת חיבור אלקטרוני אל העובדים הנמצאים מחוץ למשרד, על מנת לוודא שכולם יכולים להציע תשומות ומשובים לגבי פרויקט נתון.

רישות מוחות אינו חייב להיות כרוך רק בשיחת טלפון קבוצתית. פלטפורמות מסרים של חברה, כגון Slack הינן דרך מושלמת לשתף את כולם בשיחה, כדי “לשפוך” ו”לזרוק” רעיונות. בזמן שהרעיונות מועלים, כל משתתף בשיחה יכול אפילו להצביע בעד הרעיונות האהובים עליהם, ולשלב את האיכויות הבולטות ביותר של המושגים הרבים.

10.בדיקת הנחות

לכולנו יש הנחות לגבי מה אפשר ומה לא, לגבי מה אנשים רוצים, מה יצליח ומה לא. תרגיל זה מאלץ אותנו להעמיד במבחן את אותן הנחות, ולשים את הקלפים על השולחן.

ערכו רשימה של כל ההנחות העולות בדעתכם בנוגע לפרויקט שעל הפרק – נכונות ולא נכונות כאחד – ונהלו לגביה דיון קבוצתי, אשר יכלול בדיקה של כל אחת ואחת מהן. עשיה זו בשלבים שונים של תהליך הפיתוח יכול להעלות רעיונות מרעננים וכן לאתר פערי ידע.

11. משאלות

טכניקה זו מעודדת את הצוות לתת לדמיון להתפרע. בקשו מהמשתתפים לחלום על הפתרונות הכי בלתי-מושגים, קיצוניים ובלתי מעשיים שעולים בדעתם, לבעיה נתונה. ערכו רשימה של כמה עשרות משאלות, הנוגעות למשימה העומדת על הפרק.

תוך מיקוד במספר משאלות נבחרות, העריכו את הרעיונות ודונו בהם בפירוט, כאשר השאיפה הינה להעלות רעיונות חדשים, אך יותר ברי ביצוע.

מה הופך אותם לכל כך בלתי אפשריים? כיצד ניתן להפוך אותם למציאותיים יותר? אולי תופתעו לגלות פתרונות ישימים ומציאותיים בתוך כל המשאלות הפרועות ביותר שהעלו חברי הצוות שלכם.

12.האני האחר/גיבור

זהו תרגיל מהנה, שבו קבוצות קטנות מדמיינות כיצד יפתרו בעיה מסויימת, אילו היו בהנהגתה של דמות מפורסמת, בדיונית או אמיתית. כיצד Cat Woman היתה ממצבת את המותג שלכם, אילו היתה ראש צוות חשיבה במציאות מדומה?  מה היה עושה סטיב ג’ובס כדי לשדרג ולשפר את חבילת התקשורת העדכנית ביותר שלכם? כיצד יעביר דון דרייפר את המסר העיקרי שלכם אל ילידי שנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת?

אתם יכולים לבחור במישהו שלדעתכם טמונות בו התכונות הנכונות לתפקיד, כדי לסייע לכם בפיתוח החזון, או במישהו שנמצא דווקא בקצה השני של הסקאלה, על מנת לבחון רעיונות פחות מקובלים וצפויים.

13.חיבורים כפויים

תרגיל זה כרוך בשילוב רעיונות אשר עונים לצרכים או לאינטרסים מאוד שונים. זאת, בכדי ליצור רעיון חדש. ניתן לראות חשיבה מעין זו כל הזמן במוצרים כגון Apple Watch (שעון יד), אולר Swiss Army, טלפונים חכמים, ואפילו מיטות נפתחות.

בכדי ליישם שיטה זו ברמה המעשית, הביאו שקית עם חפצים אקראיים לישיבה הבאה, או ערכו על הלוח שתי רשימות הכוללות פריטים בלתי קשורים זה לזה. בקשו מחברי הצוות לבחור שני פריטים או יותר, ובחנו את הדרכים השונות בהן ניתן לחבר ביניהם. טכניקה זו עשויה להניב אי אילו תוצאות מטופשות, אך בסופו של דבר, מדובר בדרך יעילה להוציא את הצוות מתקיעות יצירתית.

14.סיעור מוחות בהילוך אחורי

בתאגידים מסויימים ובגופים ממשלתיים, אבטחת נתונים נמצאת בעדיפות עליונה. למעשה, כה גבוהה עד כי ידוע שהארגונים הללו מעסיקים פצחנים, או האקרים, שלרבים מהם מיוחסות עבירות רשת, על מנת לפצח את המערכות שלהם ולאתר את הנקודות החלשות.

גישת “עבודה מהסוף” זו לגבי אבטחה, הכרוכה בפריצה אל החברה בה אתם עובדים, נחשבת לאחת הדרכים הטובות ביותר למנוע פלישה לשרת. ומבחינתנו, זוהי ההשראה העמדת בבסיס טכניקת סיעור המוחות הרביעית.

כאשר אתם עורכים סיעור מוחות תוך עבודה מהסוף להתחלה, אתם למעשה עובדים כדי לייצר בעיות, במקום פתרונות. נשאלת השאלה, ומדוע שתרצו לעשות זאת? יצירת בעיות מלמדת אתכם מה לא לעשות, כך שתהיו מודעים ותגשו בצורה אינטואיטיבית יותר לצרכי הפרויקט שבידיכם. התייחסו לזה כאילו אתם פורצים לחברה שלכם, על מנת לגלות היכן נמצאות החולשות.

נניח, למשל, שאתם רוצים להעלות מודעות למוצר חדש. כמשווק, עומדים לרשותך ערוצים רבים לקידום, אך אינך יודע כיצד לנצל אותם, או מאיפה להתחיל. במסגרת סיעור מוחות בהילוך אחורי, ייתכן שיעלו הקוים המנחים הבאים:

  • הימנעו מהיפר-קישורים לעמוד רכישת המוצר.
  • אל “תצייצו” לגבי המוצר
  • בחנו את תכונות המוצר שלכם בעין ביקורתית.

מן הסתם, כל הרעיונות הללו איומים, אם מטרתכם הינה לקדם את המוצר. אך אם תסתכלו על הרעיונות האלה הפוך, הרי שגיבשתם שלוש נקודות פתיחה מצוינות לתמיכה במוצר: קישור למוצר בסדרה של רשומות בלוג,  פיתוח קמפיין “טויטר” סביב המוצר וזיהוי תכונות מסויימות של המוצר, לגביהן הקונים הפוטנציאליים יהיו הכי מעוניינים לשמוע או לקרוא.

15.סיעור מוחות פרטני

בתרגיל זה, המשתתפים פשוט כותבים על פיסת נייר מספר רעיונות גולמיים לגבי פתרון לבעיה מסויימת, לאחר מכן, כל פיסת נייר עוברת אל משתתף אחר, שקורא אותה בשקט ומוסיף אליה את רעיונותיו הוא.

התהליך חוזר על עצמו עד שכולם הוסיפו רעיון משלהם, לכל הדפים של כולם. לאחר מכן, ניתן לאסוף את הפתקים, ולנהל דיון.

היתרון הגדול הטמון בסיעור מוחות פרטני הוא שהמחשבות והרעיונות של כל המשתתפים עוברים בדיקה וחשיבה מצד כל הקבוצה.

כתוצאה מכך, נמנעת השתלטות מצד האנשים הקולניים והמוחצנים ביותר על המפגשים, או הדיונים.

אולי יעניין אתכם סדנה לחשיבה יצירתית

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות