חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה יזמות תגובות: 0 תאריך פרסום:22/05/2017

9 דרכים להפיכת היצירתיות כחלק מחיינו גם בעבודה

 

על פי הרוב, התרבות המודרנית מגדירה יצירתיות ככשרון טבעי. אמנים זוכים לשבחים ולהכרזות כגון, “את/ה כל כך מוכשר/ת!”, אבל האמת היא שיצירתיות הינה מיומנות שניתן ללמוד, לתרגל ולפתח, כמו כל מיומנות אחרת.

כדי לדעת ללהטט, צריך להתאמן, דבר הנכון גם לגבי גלישה, הצפנה ונהיגה. אין הבדל בין כל אלו לבין היצירתיות. ככל שנהפוך את היצירתיות לחלק מחיינו, כך היא תתפתח יותר.

אז איך ניתן להפוך את היצירתיות לחלק מחיי היומיום שלנו?

להלן תשעה רעיונות. היתרון הוא, שאפשר להתחיל ליישם אותם כבר בעשרת הדקות הקרובות.

1.שרבטו משהו

גם אם בבית הספר אולי שמענו נזיפות בנוסח “:תפסיק לשרבט ותתחיל להקשיב”, הגיע הזמן להחזיר את השרבוט אל חיינו. בניגוד לדעה הרווחת, השרבוט אינו מעיד על חוסר ריכוז. למעשה, השרבוט עשוי לעזור לנו להשאר נוכחים ומרוכזים במהלך פעילות שבה דעתכם עשויה להיות מוסחת ללא השרבוט.

סוני בראון, מחבר הספר “מהפכת השרבוט”, מציין כי אחדים מההוגים הגדולים, מהנרי פורד ועד סטיב ג’ובס, השתמשו בשרבוט ככלי המניע ומעורר יצירתיות. השרבוט יכול לחזק את הזכרון ולהגביר את פעילותם של נתיבים נוירולוגים, דבר אשר יוביל לתובנות חדשות ולפריצות דרך קוגניטיביות. ישנן חברות עסקיות המעודדות שרבוט במהלך ישיבה!

אני בעד!

2.הירשמו לקורס בתחום שבו לא עסקתם קודם

היצירתיות פורחת כאשר אנחנו דוחפים את עצמנו אל מחוץ לתחום הנוחות שלנו ולומדים משהו חדש. מרכזי לימוד/ מתנסים/ מרכזי תרבות והעשרה שונים ורבים מציעים לימודי ערב למבוגרים. על פי הרוב, הקורסים המוצעים במסגרת זו מתנהלים באוירה לא רשמית, ורובם מציעים גם קבוצות למתחילים. נסו לקחת קורסים בציור, קדרות, או עבודות עץ, או אולי תלמדו שפה חדשה, נגינה בכלי חדש, או תקחו שיעורי בישול?

3. צרו את הסביבה המתאימה

למען האמת, כל אחד ואחד (כן, גם אתם!) יכול להיות יצירתי. כל מה שאנחנו צריכים הוא סביבה מתאימה, גירוי ותמיכה. ילדים מלאים באנרגיה יצירתית, ואחת הסיבות לכך היא שהם טרם למדו לחשוש מביקורת מצד הסביבה, ועדיין לא חוו מבוכה בגלל כשלון. זו הסיבה שבגללה ישנה הסתכלות חיובית על כשלון בקרב מבוגרים: הכשלון משקף שאיפות יצירתיות, הטומנות בחובן סיכון. אף כי לא כל היוזמות היצירתיות מצליחות, הרי שבסופו של דבר, יהיו כאלה שיתבררו כמוצלחות, ואפילו מוצלחות מאוד.

משום כך, חברת “גוגל” יוצאת מגדרה כדי להעניק לעובדיה הטבות ותנאים מהנים, כגון מגרשי כדורעף, חופים, בירות חינם וסביבת עבודה שנראית כמעט כמו מגרש משחקים למבוגרים. המטרה היא ליצור סביבה מרגיעה עבור העובדים, שבה ירגישו בנוח לתת דרור לרעיונות יצירתיים, פרועים ככל שיהיו. על עסקים המעריכים יצירתיות לעשות כמיטב יכולתם לטיפוח חלל יצירתי ובטוח, שבו רעיונות יוצאי דופן מורמים על נס ומטפחים יצירתיות.

4. הניחו לסיעור המוחות והניעו את הגוף

אף על פי שהנוהג העסקי הישן והמוכר מכתיב סיעור מוחות קבוצתי כאמצעי יעיל במיוחד להפקת יצירתיות מהעובדים, הרי שהמחקר בהווה דווקא מעלה כי החשיבה הקבוצתית אינה כפי שהיא תמיד נתפסת. תחת זאת, נסו גישות חדשות לפתרון יצירתי של בעיות. צאו לצעדה, הניעו את הגוף ובחנו את הבעיה שבידיכם במקומות ובפינות שונים מחוץ למשרד.  הנעת הגוף הוכחה כיעילה מאוד לחשיבה יצירתית, ממש כשם אנשי מקצוע בתחום התיאטרון ממליצים ללמוד טקסט בתנוחות ובמקומות שונים, וזאת בכדי לפתח גישות חדשות כלפי הדמות אותה מגלמים.

5. התחילו לנהל פנקס רישום וקשקוש

רישום וקשקוש (שירבוט) הינן דרכים נהדרות לזכור דברים ולהשתמש באופן בונה בזמן, במקום לנהל שיחות טלפון סתמיות. קנו פנקס קטן, קל לנשיאה בתיק. התחילו לרשום, לשרבט ולקשקש כאשר יש לכם מעט זמן פנוי, ולו רק דקות אחדות. שרבטו את המלחיה ו/או את הפלפליה המונחים על השולחן בעת ההמתנה לקפה שהזמנתם, או את ערימת העיתונים המקומטת בהמתנה לרופא.

אמנם, ייתכן כי תתאכזבו בהתחלה מהרישומים שתצליחו להוציא תחת ידיכם, אבל ככל שתרשמו ותציירו יותר, תשתפרו. אל תנתחו את מה שיוצא יתר על המידה. פשוט ציירו לשם ההנאה מהתהליך, ולא לשם התוצאה הסופית. היצירתיות מחלחלת אל כל הפעילויות, כך ששרבוט ורישום למשך מספר דקות כל יום עשוי להניב יצירתיות מוגברת במקום העבודה.

6. צעצועים על שולחן העבודה

חברות רבות לעיצוב יצירתי מעודדות את עובדיהן לקשט את שולחנות העבודה שלהם בצעצועים, החל מלגו וגזעי לינקולן (ערכת בניה, המתרגמת) וכלה בבצק משחק ונייר אוריגמי. בניה תוך שימוש בידיים, להבדיל מהקלדה, עשויה להיות בדיוק מנת היצירתיות לה אתם זקוקים.

7.התחילו בכתיבת “סיפורת בזק”

“סיפורת בזק” הינה צורת כתיבה, של כתיבת סיפורים קצרצרים. ישנן קבוצות סיפורת בזק רבות הפועלות באינטרנט, בהן המשתתפים כותבים סיפורים בני 100 מילים, המתבססים על נושא, או על קצה של חוט. כן, מאה מילים בסך הכל. אין אף אחד שיאמר שהוא לא יכול לעשות את זה. נסו בעצמכם לכתוב סיפורת בזק. הצטרפו לפורום באינטרנט, או הקימו פורום בעצמכם. בלי לחץ. אין צוטרך לחלוק את מה שכתבתם. זוהי רק הזדמנות להפעיל את גלגלי היצירתיות.

8. נסו את מבחן 30 העיגולים

תרגיל יצירתי ונהדר זה פותח על ידי החוקר בוב מק’קים,  ומוצג בתכניתו של טים בראון, העוסקת ביצירתיות ובמשחק. קחו דף וציירו עליו 30 עיגולים. כעת, במשך דקה אחת, הפכו כמה שיותר עיגולים לעצמים. לדוגמא, עיגול אחד יכול להפוך לשמש. עיגול אחר, יוכל להפוך לגלובוס. כמה עצמים תוכלו לצייר על סמך העיגולים הללו, תוך דקה? (שימו לב: הכמות חשובה יותר מהאיכות).

 9.משחקי תפקידים

משחק תפקידים אינו נחלתם הבלעדית של  החנונים במופע קומדיה ואלתורים (בלי שיפוט. אוהבים אתכם!). משחק תפקידים יכול לעזור לכם לפתח פתרונות חדשים לבעיות קיימות, וזאת תוך כניסה לנעלי האחר, או הלקוח.

אם כבר עשיתם מאמץ להכנס אל הראש של הלקוח, סיטואציות אמיתיות של משחק תפקידים עם עמיתיכם עשויות להניב תובנות עוצמתיות ופתרונות לפרויקטים. כילדים, משחקי התפקידים גרמו לדמיון שלנו להתפתח ולפרוח – החל מהכנת עוגות מבוץ ומשחק ב”אבא ואמא”, וכל במלחמה ברעים ומסע גילוי בג’ונגל בחצר ליד הבית. הגיע הזמן להחזיר את המשחק לגדולתו.

 

אם יש לכם עוד רעיונות, מוזמנים לשתף אותי.

הפכו את יום העבודה שלכם למשעשע ויצירתי, התוצאות לא יאחרו להגיע.. 🙂

 

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות