חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:30/08/2017

איך לחזק את הקשר בין האחים?

 

אחד הנושאים שמאוד מענינים אנשים, שהילדים שלהם יהיו בקשר טוב אחד עם השני, ומסכימה שזה אכן חשוב, מי שנמצא בסכסוך עם אחיו/אחיותיו מבין שזה אחד הדברים המבאסים ממש ודבר שיכול להעכיר לא מעט בחיים. וכאשר הקשר הוא טוב, הוא מחזק ומהנה מאוד. זו הסיבה שהמאמר הזה עולה פה אצלי באתר.

רקע

כאשר הילדים צעירים, נוצרת קרקע פוריה ליריבות ביניהם וזו עובדה, במקום להתחבר זה לזה, הם עלולים לריב ולפתח מרירות אחד כלפי השני.

ופה תפקיד ההורים נכנס לפעולה, כי  אפשר לייצר ולטפח חיבור בין הילדים שלכם, בכדי לעזור לאחים הצעירים להתחבר, כמו למשל: למצוא פעילויות שיוכלו לעשות ביחד, לעודד אמון ביניהם, והכי חשוב (גם, מניסיון) להימנע מהשוואות ביניהם!

אתם אמורים לעזור להם ללמוד ללבן ולפתור קונפליקטים מבלי להיות שיפוטיים והשוואתים מידי.

 כיצד למצוא דרכים ליצירת חיבור בין ילדיכם?

 1.עודדו אותם לשחק יחד

המשחק המשותף יכול לעזור לילדיכם להתחבר זה לזה בכל גיל. ישנן דרכים רבות בהן תוכלו לגרום להם לשחק יחד. נסו להציע להם לשחק משחק כמו תופסת, מחבואים, או אפילו משחק קלפים, או משחק לוח. עבור ילדים צעירים יותר, תנו להם לשחק בצעצועים המתאימים לגיל שלהם.

  • אחים צעירים מאוד יכולים לשחק משחקים המתאימים ספציפית לגילאים הללו, כגון “קוקו”, או משחקי ידיים.
  • אם הילדים מגלים חוסר רצון לשתף זה את זה במשחק, נסו לשלב בזמני המשחק שלהם “זמן אחים”, או ו”זמן אישי”.
  • אם יש ברשות הילדים שלכם מכונית הפועלת על סוללות או על דוושות, תנו לצעיר מביניהם לשבת במושב הנוסע, ולבכור מביניהם להסיע אותם בתוכה.

משחקים פשוטים יכולים לקרב ולחבר בין אחים, אם יש להם תחומי עניין שונים או יכולות שונות אשר עלולות לפגום בקשר.

 2.עודדו אחים לשחק יחד ב”נדמה לי”

כאשר ילדים בוחנים מגלים יחד את הדמיון שלהם, הם יכולים להתחבר זה לזה. חשבו מה הילדים שלכם אוהבים לעשות ומצאו דרך לשתף את כל האחים במשפחה. עצם הדמיון לגבי תרחישים יכול לעזור להם לגלות את הצדדים היצירתיים שבהם ובכך למצוא דרכי משחק מהנות.

לדוגמא הם יכולים לדמיין שהם מלכים בטירה או חיות בג’ונגל

פעוטות יכולים גם להיות חלק מההנאה שבמשחקי דמיון. אח בוגר יותר יכול לגלם את תפקיד הרופא, ואילו האחים הצעירים יותר יהיו החולים. אחים בוגרים יותר יכולים להיות הטבחים והמלצרים במסעדה, והאחים הצעירים יותר יכולים להיות הסועדים.

3.עשו עבודות מלאכת יד ביחד

דרך אחרת שבה ילדיכם יכולים לבלות יחד ולהתחבר היא מלאכת יד. אתם יכולים להתאים את אופי הפרויקט לשלב ההתפתחות של הילד, אבל כל הילדים יכולים להשתמש באותם החומרים ולעשות את הפרויקט ביחד. מלאכת יד היא דרך נהדרת שבה אחים יכולים לבלות יחד ללא קשר לגילאים שלהם, לשלב בהתפתחות, או ליכולת.

לדוגמא: הם יכולים לצבוע יחד באותה חוברת, או לצייר יחד.

תוכלו לתת להם לעטר עציצים באביב או קישוטים המתאימים לחגי החורף (חנוכה, סוכות פורים). אם אחד או יותר מהאחים צעיר מכדי לעשות את הדברים לבד, אפשרו לאח הבוגר יותר לעזור לו.

פעוטות גם יכולים לעבוד במלאכת יד עם אחים בוגרים יותר. אפשרו להם לעבוד על היכולות המוטוריות תוך ציור וצביעה באמצעות צבעי פנדה או פסטל.

4.הדגישו בפני הילדים שלכם שהם צוות

 נסו להעמיד בפני ילדיכם אתגרים הדורשים עבודת צוות. עבודה להשגת מטרה משותפת יכולה לעזור להם להתחבר וגם להמנע מנסיונות לזכות בחיבתכם. ניתן למצוא דרכים עבורם לבצע את מטלות הבית או לשחק כצוות, והבטיחו להם פרס גדול ושווה בסוף.

לדוגמא: המציאו משחק קבוצתי שבו כל האחים מסדרים את כל הצעצועים והמשחקים שלהם בזמן מוקצב. ודאו שכולם משתתפים ועוזרים זה לזה, ועודדו אותם כאשר הם משלימים את המשימה.

נסו לארגן משחק “חפש את המטמון” ברחבי הבית ובחצר, תוך שימוש ברמזים שכדי לפענח אותם, הילדים יצטרכו לעבוד יחד.

5. עודדו אמון בכך שתאפשרו להם לעזור זה לזה

ילדיכם יכולים להעמיק את הקשרים ביניהם בכך שיפנו זה לזה על מנת להשלים משימות, במקום להעזר בכם או במבוגרים אחרים. צעד כזה עוזר לאחים הבוגרים יותר להרגיש חשובים ובעלי יכולת להגן, ואילו האחים הצעירים יותר לומדים לסמוך על האחים הבוגרים. מאחר שהם סומכים זה על זה, הקשר ביניהם מתחזק.

לדוגמא: אם הילד הצעיר יותר זקוק לעזרה בבחירת בגדים, בקשו מהאח הבוגר יותר לעזור לו. אתם יכולים לומר לו, “בקש מאחיך. הוא ממש טוב בבחירת חולצות.” אם הילדים הבוגרים יותר יכולים ויודעים, הם יכולים לעזור לאחים הצעירים יותר להתלבש.

הילדים הבוגרים יותר יכולים להקריא סיפורים לאחם הצעירים שלהם, או לנשק אותם ולעזור להם להרגע אם הם בוכים.

 6.הציעו פעילויות מובנות למספר רב של אחים

ייתכן כי ילדים בעלי שלושה אחים או יותר יתקשו להעמיק את הקשרים משום שהם כה רבים. יחד עם זאת, תוכלו לעזור לילדיכם להתחבר בכך שתציעו להם פעילויות שיוכלו לעשות יחד. בחרו פעילות שבה כל הילדים יכולים להשתתף ללא קשר ליכולות או לגיל.

לדוגמא: הציעו להם לאפות עוגיות יחד, עבודות יצירה, בניית ארמונות, רכיבה על אופניים, או משחק בפארק. עודדו אותם לשחק משחקי קלפים או משחקי לוח בהם כולם יכולים להשתתף, כגון “תפוס את הדג”.

נקודה זו חשובה כאשר יש לכם בין הילדים במשפחה קבוצות קטנות יותר של אחים קרובים זה לזה. הילדים האלה יכולים לשחק יחד גם בלי השגחה. פעילויות בפיקוח בהן כל הילדים מבלים יחד יכולות לעזור בחיזוק הקשר בין אחים פחות קרובים.

7. למדו אדיבות וטוב לב באמצעות דוגמא אישית

למדו את ילדיכם על חשיבותן של משפחה, אהבה ונדיבות. אחת הדרכים הטובות ביותר להשיג זאת היא באמצעות דוגמא אישית. עליכם ועל בן/ת זוגכם להתייחס אחד לשני ואל הילדים באהבה ובנדיבות. כך ילדיכם הצעירים ילמדו כיצד בני משפחה מתייחסים זה לזה.

לדוגמא: במקום לצעוק על הילדים או על בן/ת הזוג, דברו ברוגע ומצאו דרכים חלופיות לישוב הקונפליקט.

הראו נדיבות והתחשבות לכל אחד מבני המשפחה. עודדו אותם לעשות דברים אחד למען השני, כמו להביא שמיכה או סוודר לאחיהם או לאחותם, אם התלוננו על קור, או לזכור מהו המאכל החביב על האח/ות בעת הקניה במכולת.

 8.אפשרו לאח הבוגר יותר להחזיק את האח הקטן

כשיש לכם תינוקות או פעוטות, נסו לעזור לקשר בין האחים להרקם בכך שתאפשרו לילד הגדול יותר להחזיק את הקטן יותר. למדו את הגדול יותר את הדרך הנכונה להחזיק ולהרים את האח הצעיר יותר, וכיצד לתקשר עמו.

בכך שתאפשרו לאח הבוגר יותר להחזיק את אחיו הקטן, האח הבוגר יתחיל להרגיש קשר אל אחיו החדש, ואילו האח הצעיר יותר ייקשר רגשית אל אחיו הבוגר.

 9. בקשו מהאחים הגדולים יותר לעזור במשימות הקשורות לטיפול בתינוק

דרך נוספת לעזור לילדכם הבוגר להתחבר אל אחיו התינוק או הפעוט, היא לשתף אותם ולהעזר בהם בטיפול בו. תועלו לבקש מהילד הבוגר יותר להאכיל את התינוק, להחליף לו חיתוך, להחליף לו בגדים, או לעזור לרחוץ אותו.

אם הילד הבוגר יותר צעיר מכדי לעשות את כל הדברים הללו לבד, בקשו מהם לעזור לכם בזמן שאתם מטפלים בתינוק.

דאגו ללמד את הילד הגדול יותר כיצד לטפל נכון בתינוק, כדי שהאח הצעיר יותר לא ייפגע.

 

ישוב קונפליקטים

 1.למדו ליבון קונפליקטים

הילדים שלכם מן הסתם יריבו, ואם תלמדו אותם כיצד לפתור את הקונפליקטים בעצמם, הדבר יכול להוביל לקשר טוב יותר ביניהם. התחילו בהצבת גבולות, ואז למדו אותם דרכי תגובה חלופיות, במקום אלימות פיזית.

לדוגמא: אם ילד אחד מכה את האחר, תוכלו לומר, “אני מבין שהיכית את אחיך כי הוא לקח לך את הצעצוע. אל תכה. מכות כואבות. במקום מכות, השתמש במילים. בקש ממנו להחזיר לך את הצעצוע ושאל אותו אם הוא רוצה לשחק בו”.

 2.נסו לאפשר לילדים לפתור את הקונפליקטים בינם לבין עצמם

אף על פי שאתם ודאי רוצים להתערב בכל פעם שהם מתווכחים, עליכם לנסות לאפשר ילדיכם ללבן את הבעיות ביניהם בינם לבין עצמם. התבוננו מהצד כדי לוודא שהילד אינו מתנהג ברשעות כלפי אחיו, או שהם לא פוגעים אחד בשני פיזית, אבל נסו לא להתערב.

יש לאפשר לתינוקות ולפעוטות ללבן בעיות עם האחים שלהם. כך הם ילמדו להתמודד עם קונפליקטים בעתיד וכיצד לגשת לקונפליקטים עם אחרים.

עודדו את הילדים להציע פתרונות. אתם יכולים לומר, “אפילו שאתם מתווכחים עכשיו, אני יודע שאתם יכולים למצוא פתרון חיובי שיתאים לכולם”.

כאשר אתם נאלצים להתערב, נסו לא לבחור צד, משום שצעד כזה עלול לעורר מרירות. התייחסו אל כל הילדים שלכם בהגינות.

3.התערבו כאשר הדבר הכרחי

לפעמים, ילדים עלולים להיות אלימים או כועסים בעת מריבה או ויכוח עם האחים. הם עשויים לנשוך, להכות, לבעוט, לצעוק, או לצרוח. כשהילדים שלכם עושים דברים כאלה, עליכם להתערב. הבהירו לאח המכה שהתנהגות אלימה ושלילית אינה מקובלת.

לדוגמא: אם יכולים להכנס בין הפעוט שלכם לבין בן החמש שלכם ש”הולכים מכות”. אתם יכולים לתפוס את הידיים של שניהם ולומר: “אתה לא מכה את אחיך”.

4.המנעו מלנקוט עמדה

כאשר אתם מתווכים בין הילדים שלכם, ודאו שאינכם נוקטים עמדה. לא רק שצעד כזה לא יחזק את הקשר, הוא אף עלול לפגוע בו. צידוד בצד אחד מהילדים יגרום להצטברות של מרירות ביניהם. שמרו על ניטרליות.

כאשר אתם מתווכים, דאגו לשמוע מכל ילד את הצד שלו ואת הנקודות שהוא מעלה בדיון.

 5.אפשרו לילדים לבלות פרקי זמן מסויימים בנפרד

דרך אחרת בה הקשר בין הילדים שלכם מתפתח הוא כשכל המשפחה מתחברת. חשבו על דרכים לבילוי זמן משפחתי. זו יכולה להיות מסורת שבועית או משהו מהנה שקורה פעם בשנה. עשיה כזו תעזור לילדים שלכם ליצור זכרונות משותפים.

-פעילות כזו יכולה להיות ערב שבועי שבו רואים סרט ומזמינים פיצה, אפיית עוגיות בסופי שבוע, או יציאה לפארק.

תכננו בילויים מהנים עם ילדיכם מחוץ לבית, שבמסגרתם הם יוכלו לעשות דברים ביחד. למשל, לעלות על מתקנים ביחד בפארק שעשועים. חפשו מוזיאון לילדים באיזור מגוריכם, או גן ציבורי עם מתקני טיפוס או מסלולי מכשולים.

נסו לבחור פעילות הכרוכה באתגר, כגון מחנאות או טיול בטבע, אשר יצריכו עבודת צוות מצד ילדיכם.

את הפעילות הבאה אתם יכולים לעשות גם אם יש לכם תינוק או פעוט. קחו את כל הילדים לבריכה או לים, ועודדו את הילד הגדול יותר לשחק בצעצועי מים בזמן שהתינוקות או הפעוטות צפים בבטחה לידם.

 6.שחקו ילדים נגד הורים

במקום שהילדים יתחרו זה בזה, שחקו משחק שבו הילדים מתחרים בהורים. עבודת הצוות של הילדים במטרה לנצח את ההורים עשויה לעזור להם ללמוד לעבוד ביחד, ולקרב ביניהם.

-לדוגמא: אתם יכולים לשחק מחבואים, משחק לוח, תופסת, או אפילו מלחמת מים.

 7.המנעו מהשוואות בין הילדים

אחת הדרכים המהירות ביותר ליצירת מרירות היא השוואה בין הילדים שלכם. זכרו כי הילדים שלכם שונים זה מזה, ולכן עושים דברים באופן שונה, ואוהבים דברים שונים. נסו לא לנקוט עמדה ולא להעדיף ילד אחד יותר מהאחרים.

לא לומר משפטים כגון, “אחיך אף פעם לא….”, או “אחותך תמיד…” כמו כן, כדאי להמנע  מהמשפט “מדוע אתה לא יכול להיות יותר כמו אחיך/אחותך?”

 הצבת גבולות

 1. שמרו על גבולות מותאמים לגיל

אף על פי שבילוי משותף של אחים חשוב לקשר ביניהם, הבדל הגילאים גורם לכך שישנם דברים שהבוגר יותר יכול לעשות, והצעיר יותר לא. המנעו מלאפשר לילדים הצעירים יותר לעשות כל מה שאחיהם הבוגרים עושים, אם הדבר אינו מתאים לגילם.

לדוגמא: אל תאפשרו לילדים הצעירים יותר לשחק בצעצועים מסוכנים או לרכב על אופניים גדולים מדי. כמו כן, אין לאפשר להם להשאר ערים עד שעה מאוחרת ביחד עם האח הבוגר יותר, או לצפות בכל תכנית שהאח הגדול יותר יכול.

כמו כן, זכרו שהילד הבוגר יותר הוא עדיין ילד, ולא שמרטף או מטפל. אם תכריחו אותם באופן קבוע לשחק עם האח הקטן או לשמור עליו, הם עלולים לפתח מרירות. ודאו שאתם נותנים לילד הבוגר ותר זמן להיות ילד ולשחק עם ילדים בני גילו.

 2.דאגו שלכל ילד יהיו חפצים אישיים משלו

אמנם החלוקה והשיתוף חשובים, אבל כדאי שלכל ילד יהיו צעצועים או פריטים שהם רק שלו, כלומר, מחוץ לתחום מבחינת האחים שלו. צעד כזה יכול לעזור לילד לפתח עצמאות ולהרגיש שיש לו מרחב וחפצים משלו. תוכלו להפחית את רמת המרירות בכך שתוודאו שכל האחאים יכבדו זאת.

לדוגמא: ייתכן שלילדים שלכם יש חפץ אהוב, כגון חיית פרוה, בובה, מכונית, בובה בדמות גיבור סרט/סדרה, שמיכה, או כרית שאינם רוצים לחלוק. זה בסדר גמור. דאגו שהאחאים האחרים ידעו שאותו חפץ הוא מחוץ לתחום מבחינתם.

כדאי לתת לכל ילד קופסה או ארגז עם השם שלהם, שבו יוכלו לשים את הצעצועים או החפצים המיוחדים שלהם.

3.למדו התנהגות הולמת

לעיתים קרובות, יריבות בין אחאים עולה כאשר ההורה מעלים עין מהתנהגות בלתי הולמת. כתוצאה מכך, עלולים להתפתח תחושות שליליות, במיוחד אם הילדים הבוגרים יותר הם אלה שמסתבכים. הבהירו לילדים הצעירים יותר כאשר ההתנהגות שלהם בלתי הולמת, והראו להם כיצד להתנהג באופן הולם.

לדוגמא: אתם יכולים ללמד את האח הצעיר יותר לא לחטוף את הצעצועים של אחיו הבוגר. אם אתם רואים אותם חוטפים בובה או קוביה, תקנו את התנהגותם בעדינות ובמתינות.

ניתן לומר, “בצעצוע הזה צריך לשחק בתורות. אחיך משחק עם הבובה הזו עכשיו, ואסור לך לחטוף לו אותה בזמן הזה. אם תחכה בסבלנות ובנימוס לתורך, תוכל לשחק בה כשהוא יסיים”.

יש לכם עוד רעיונות? מוזמנים לשתף… 🙂

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות