חזרה לרשימת מאמרים
קבוצות חשיבה
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה יזמות, עסקים תגובות: 0 תאריך פרסום:02/09/2019

3 פעילויות יצירתיות לסיעור מוחות ופתרון בעיות בקבוצה

המאמר יפרט 3 פעיולויות יצירתיות, משחקים ותרגילים לפתרון בעיות באופן יעיל בקבוצה,

רק מפני שאתם מגדירים חצי שעה בחדר מלא אנשים ולוחות כתיבה כ”סיעור מוחות”, אינה הופכת פעילות זו למוצלחת. כדי שסיעור מוחות לצורך פתרון בעיות יהיה יעיל, יש צורך במעט יצירתיות, שיעשה את ההבדל.

להלן שלוש פעילויות סיעור מוחות, משחקים ותרגילים אשר ישנו את מפגשי סיעור המוחות שלכם.

1.יום ולילה

אנשים עסוקים זקוקים לשגרה ולקיצורי דרך כדי לעבור את היום. אם היינו צריכים לחשוב באופן מודע ומעמיק על השלבים בהכנת כוס תה, נשחק את אנרגיית החשיבה שלנו עוד לפני שבכלל נצא מהבית בבוקר. חשיבה רוטינית עשויה לחסוך זמן ואנרגיה, אבל פוגמת במידה רבה בסיעור מוחות יצירתי, כך שתרגיל זה אמור להעמיד במבחן חשיבה מקובלת ומסורתית, ולעודד יצירתיות.

ערכו רשימה של מילים נפוצות, כגון לילה, חכם, כבד, מהיר, תפוח. בקשו מהצוות שלכם לרשום את המילה ההפוכה הראשונה העולה בדעתם, כלומר: יום, טיפש, קל, איטי, אגס. פעולה זו תבטל את המילים המובנות מאליהן והשגרתיות.  אתגרו את הצוות שלכם. בקשו מהם לחשוב על לפחות שלוש מילות היפך נוספות עבור כל מילה. לדוגמא:

לילה = יום, שמש, לבן, ער… חכם = טיפש, מרושל, מרופט, לא אלגנטי, מסורבל, מגושם.

תגלו מספר מילים בעלות משמעות דומה אשר השתרבבו אל הרשימה שלכם. זה בסדר גמור, משום שהן עשויות להעלות עוד מילות היפך. זכרו שרעיונות מולידים רעיונות והימנעו מחשיבה אנליטית וביקורתית. הקציבו 10-15 דקות לפעילות, בכדי שתישמר רעננה וממוקדת.

כעת, הגיע הזמן להציג את פעילות סיעור המוחות ה”אמיתית”. הגדירו את הבעיה שלכם בכתב, באופן בהיר ובפשטות, ואפשרו למוחות היצירתיים שלכם לעבוד על יצירת רעיונות חדשים ולא שגרתיים לפתרון אותה בעיה.

2.מה אתה רואה?

לעיתים, אתה כה מעורב בבעיה, עד כי אתה לא יכול להבין כיצד אי פעם ניתן יהיה לפתור אותה. מדובר בתופעה כה שכיחה, שהוצמדה לה קלישאה משלה: “מרוב עצים לא רואים את היער”. להלן משחק סיעור מוחות, אשר יעזור לכם לראות את הדברים אחרת, ובכך לתרום לתהליך פתרון הבעיה.

הציגו 3 צורות שונות בפני הצוות שלכם(משושה אדום, סימן של אין כניסה בירוק  ואייקון של בועת מחשבה בצהוב), בקשו מכל אחד מהם לכתוב מה הם רואים. ייתכן שיעלו תיאורים כגון: שלוש צורות צבעוניות, או עיגול ירוק עם קו אלכסוני, משושה אדום ובועת מחשבה צהובה וכד’.

ייתכן שאחדים יעשו קפיצה יצירתית קטנה, ויראו את הדמות העליונה משמאל כתמרור “כניסה אסורה” ירוק, פנים מזוקנות או ליקוי חמה ממשמש ביום מעונן. לא משנה אם אתה יכול, או לא יכול לראות דמויות או צורות משונות יותר. אין תשובה “נכונה” או “לא נכונה”.

ההתבוננות בדברים בדרך רעננה וחדשה עשויה להעלות אוצר בלום של מחשבות. זוהי מהותו של סיעור מוחות יעיל.

בקשו מהצוות להתבונן בצורות שנית, וראו כיצד הם מתארים אותן בצורה שונה, בפעם השניה.

כעת, התמקדו בבעיה שעל הפרק, ועודדו את הצוות לבחון אותה בעיניים רעננות, או “באור אחר”. כיצד הם יתארו את הבעיה באזני אדם שאינו דובר עברית, ילד, או חייזר?

ישמו תהליך זה בכדי לעודד אובייקטיביות וריחוק מהבעיה, והתחילו בתהליך פתרון בעיות יצירתי יותר.

3.של מי השורה הזאת?

מקום העבודה מעודד התנהגות “נורמלית”, מכיוון שזוהי הדרך הקלה והיעילה ביותר לבצע דברים. כתוצאה מכך, ה”עצמי” היצירתי שלנו לעיתים קרובות נחבא, ומתנוון מכיוון שאנו משתמשים בו פחות ממה שצריך. ואז, מגיע מנהל שדורש שנערוך סיעור מוחות על מנת להגיע לפתרון חדשני. אאוץ’! בדומה לשריר שלא מפעילים אותו, יצירתיות משתפרת בעזרת תרגול, ועל כן, להלן תרגיל סיעור מוחות לחמם את שרירי היצירתיות, שנעשה בהם הרבה פחות שימוש ממה שצריך.

בדומה לתכנית הטלויזיה, העקרון העומד בבסיס תרגיל סיעור מוחות זה הוא פשוט, קרי, אלתור.

אספו בבית, במשרד, או מצוות פתרון הבעיוות חמישה עזרים אקראיים, כגון חגורה, כלב צעצוע, פתקים דביקים, קופסת אוכל ואטב נייר. הניחו את העזרים הללו במרכז החדר ועודדו את המשתתפים לחשוב על שימושים שונים לעזרים הללו. לדוגמא: החגורה יכולה להפוך לסרט מצח של לוחם יפני, או שכלב הצעצוע חבוי מעיני הקבוצה, והוא “כלב שהלך לאיבוד”. ודאי הבנתם את רוח הדברים.

הקציבו 10-15 דקות לתרגיל, ועודדו את כל חברי הצוות להשתתף. גם הביישן ביותר ימצא שימוש יצירתי כלשהו לעזרים!

אם אתם מכוונים לפיתוח פתרון חדש, קחו את המוצר הקיים ובדקו כיצד תוכלו להשתמש או להתבונן בו בצורה שונה. בשלב זה, כמה שיותר פרוע, יותר טוב. זכרו שאתם מכוונים לכמות ולא לאיכות. רשמו את הרעיונות שעולים. רק מאוחר יותר, נרכיב את משקפי הביקורת נדרג את הרעיונות ונעריך את מידת התאמתם.

וזוהי רק ההתחלה! שלושת פעילויות סיעור המוחות שהוצגו לעיל, המשחקים והתרגילים יגרמו לחושבים השמרניים והמקובעים ביותר לגשת אל הבעיות בצורה שונה ולהעלות פתרונות וגישות יצירתיים וחדשניים..

 

 

 

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות