חזרה לרשימת מאמרים
מה גורם לקנא והאם יש קינאה
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית, מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:09/10/2019

11 טיפים לצמצום הקנאה בזוגיות ולתחושה בטוחה יותר

זה לא נורא אם פה ושם עולה שמץ של קנאה בזוגיות. אבל, מה קורה כאשר הקנאה מתחילה להשתלט על הקשר לחלוטין? אם אתם נוטים להיות קנאים מאוד, אתה ודאי יודעים למה בדיוק הכוונה. אם אתם נכנסים למאמר הזה כי אינכם יכולים להתגבר על רגש הקנאה, בואו נדבר על איך להפסיק את זה, או לפחות להפחית בצורה משמעותית. 

במקרים מסויימים, קנאה היא רגש נורמלי, אבל כאשר הקנאה גורמת לנו להתחיל להשתולל או להתפלש בה, היא מתחילה להיות בעייתית.

מהגדולים בתחום הפסיכולוגיה דיברו והסכימו כי קנאה במערכות יחסים בעייתית משום שהיא מתחילה לחלחל לכל היבטי החיים. הבעיה העיקרית היא, שפעמים רבות אנשים לא יודעים כיצד להתגבר על קנאה, כך שאם היא מתחילה לצאת משליטה, היא יכולה להיות בלתי נסבלת.

אבל החדשות הטובות שהכל בר תיקון, וישנן דרכים לעקוף את הרגש הזה. הכל מתחיל בכנות, עלינו קודם כל להיות כנים עם עצמנו לגבי הסיבה שבגללה אנו מרגישים כך, ולזכור לשמור על תקשורת פתוחה עם בן/ת הזוג. במקום להמשיך ולחפור בזה בואו נאמץ מס’ כלים שיוכלו לעזור לנו בתהליך הזה:  

1.בחנו את הנקודות בהן אתם חשים חסרי ביטחון, ונסו לשחרר אותן

פעמים רבות, חוסר ביטחון הוא מה שמסתתר מתחת לתחושות הקנאה. זה יכול להיות חוסר ביטחון לגבי עצמכם, או חוסר ביטחון שמתעורר בכם כאשר אתם משווים את עצמכם לאחרים.  אם יש אדם בחיי בן/ת הזוג שלך שבו אתם מקנאים תמיד, הפסיקו לגלוש אל עמוד האינסטגרם שלו בכל רגע פנוי ולהשוות את עצמכם אליו. ההשוואות הבלתי פוסקות האלו לא רק שהן גורמות לכם להרגיש רע בנוגע לעצמכם, הן גם בסופו של דבר יהרסו דברים טובים נוספים שקיימים בחיים שלכם (כמו למשל, זוגיות, אמונה עצמית, קריירה וכו’)

זוגיות ומערכות יחסים

2. מהו מקור בעיות האמון שלכם

מעבר לחוסר הביטחון שהזכרנו, בהחלט ייתכן שישנן בעיות אחרות שבהן אתם נאבקים בתוככם, ועלולות לגרום לכם לחוש קנאה ולהתנהג בהתאם. לפעמים, אנחנו מושפעים מחוויות ילדות או ממערכות יחסים אינטימיות קודמות. לדוגמא, אם עברת בגידה בקשר קודם, ייתכן כי אתה חושב שהקשר הנוכחי יהיה “שידור חוזר” של מה שהיה. מכאן ניתן להבין כי פיתוח המודעות שלנו למקור הבעיית אמון שלנו יכולה לעזור לנו רק לצמוח.

3. תן לבן/ת הזוג את החופש שלו/ה

הבסיס לזוגיות איתנה הוא לתת לכל אחד את החופש לו הוא זקוק וראוי. מומחית גדולה הזכירה בעבר כי במערכת יחסים בה שוררת קנאה עדיף להימנע מקביעת “כללים” עבור בן/ת הזוג. כללים אשר מכתיבים את החופש שלהם, ובכך מכתיבים גם את החופש שלכם. הגבלות רבות מדי עלולות להפריד ולהרחיק ביניכם, ולהוליד עוד קנאה.

4. יישמו את “טכניקת הגומיה”

זוהי דרך טקטית מאוד להרגיע את הקנאה, היא יכולה להיות יעילה מאוד. שימו גומיה סביב פרק היד. כל פעם שאתם מרגישים שאתם גולשים אל הקנאה, מישכו בה. זה יכול, פשוטו כמשמעו, “לשלוף” אותך מהתחושה, לפני שהיא תשתלט עליכם לגמרי.

5. היה פתוח וכן עם בן/ת הזוג שלך לגביי תחושותייך

אם הקנאה מציפה אתכם, ייתכן שהגיע הזמן לשיחה פתוחה וכנה עם בן/ת הזוג שלך לגבי התחושות שלכם, מה גורם לכם להרגיש ככה ובתקווה שבן/ת הזוג יעזור לכם להפיג את התחושה הזו. מחקרים רבים מעידים על חשיבות השיחות והפיתחות עם בני הזוג. עלינו לזכור לבטא את התחושות שלנו מבלי להטיל את האשמה על בן/ת הזוג, ולציין במפורש מה גורם לכם לקנא. שימרו על קור רוח לאורך השיחה (משום שזה אמור לענות על צורך של הבעת רגשות ולא ויכוח עוצמתי).

 6. דברו על זה עם חבר/ה

יש סיבה לכך שהחברים שלנו שם, גם כדי לתמוך בנו כשאנחנו באמת זקוקים לכך. נצלו את החברויות הללו לטובתכם, ודברו על בעיות הקנאה שלכם עם מישהו שיכול לתת לכם פרספקטיבה חיצונית למה שקורה. 

7. פעלו אם משהו קורה בפועל

במקרה הכי גרוע, בן/ת הזוג שלכם אכן בוגד בכם מאחורי גבכם. אם ישנה הוכחה ממשית לכך, שלקנאה שלכם יש אכן סיבה מוצדקת, חשבו לפעול בנדון. בהמלצתה של אופרה, אם בן/ת הזוג אכן בוגד, עליכם להתמקד במה שעליכם לעשות לגבי הזוגיות, במונחים של: כיצד להתגבר על זה? מאשר להיפרד, ובמקום להתמקד בהדחקת הקנאה שלך. 

8. בחנו את הדרכים בהן הקנאה משפיעה עליכם לרעה

האם הקנאה גורמת לך להיות אדם שלילי באמת? האם אתה כל כך מקנא עד שאתה פתאום מוצא את עצמך מתעב את כל הנשים/גברים האחרים בסביבתך? האם אתה מריר כל הזמן?  יש לבחון לעומק כיצד הקנאה משפיעה עליך, כאדם, באופן שלילי. מתוך השלמה מלאה עם האופן בו הקנאה משנה אותך, או גורמת לך להתנהג או להרגיש, ייתכן שתהיה מוכן להבין כיצד להתגבר על הקנאה ולשחרר אותך. 

9. העלו את זה על הכתב

דרך טובה אחרת לעזור לעצמכם לשחרר את הקנאה שאתם חווים היא לנהל יומן. יומן יכול להיות מקום נהדר לתעד את נקודות חוסר הביטחון והתסכולים הקשורים לקנאה, סיטוצאיות, מה גרם לכם לקנאה בכל סיטואציה וכיצד הגבתם.  מחקרים מעידים שעצם הפעולה של להוציא את המחשבות מהראש ולכתוב אותן על דף תגרום לכם להרגיש טוב יותר ומשחוררים יותר. יתרה מכך, זו גם הזדמנות לקבל פרספקטיבה, כשאתם תקראו אחר כך את מה שכתבתם.

אולי יעניין אותך גם >>> קינאה בעבודה, בין חברים ומשפחה- כלים להתמודד

10. התמקדו בטוב לעומת הרע

הדבר המשחרר ביותר שניתן לעשות בתוך זוגיות הוא לשחרר דאגות גבי מה שעלול להשתבש, ולהתמקד במה שמצליח”, אומרת כריסטנר. למשל, נסו להתמקד בדברים שבן/ת הזוג עושה שאתם מרגישים שאתם אסירי תודה, ולהזכיר לעצמכם יום יום שאתם יותר מ”טוב מספיק” עבור בן/ת הזוג שלך.

11. הפסיקו להיאחז בקנאה

בסופו של דבר, אלא אם אתה בטוח שבן/הזוג שלך בוגד בך, ההימור הטוב ביותר מבחינתך הוא לשחרר את הקנאה המכבידה עליך. 

  • תרגיל קטן – עיצרו! תנשמו נשימות עמוקות, עצמו עיניים ותגידו לעצמכם שזו אינה הרגשה שאתם צריכים בחיים, ושאתם אכן מוכנים להיפרד ממנה לשלום. דמיינו את התחושה זורמת בתוככם כמו רוח. חזרו על התרגיל כמה פעמים, לפי הצורך, עד שתשחרר את התחושה באמת.

אם אתם מתקשים לדמיין את התחושה נעלמת, אתם יכולים לנסות גם להשתחרר מהקנאה בכך שתעסיקן את עצמכם; כמו למשל, פעילות גופנית ובילויים עם חברים, על מנת לחזק את ההערכה העצמית. ככל שתרגישו טוב יותר לגבי עצמכם, כך תצליחו יותר לשחרר את המחשבות לגבי מה אחרים עושים שאתה לא מסתכלים.

בפעם הבאה שרגש הקנאה משתלט, נסו להבין את עצמכם, ולהשתלט על זה ע”י יישום של אחד מהכלים שרשמתי לעיל. בנוסף, לכל שאלה נוספת, אתם מוזמנים לפנות אליי באימייל או בדף האינסטגרם 🙂

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות