חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית, יזמות, מערכות יחסים, עסקים תגובות: 0 תאריך פרסום:12/06/2018

בולט ג’ורנל – איך מארגנים את הלו”ז ביעילות והנאה

מה זה בכלל “בולט ג’ורנל” (יומן נקודות) ולמה כדאי להתחיל לנהל אותו?

מאז ומתמיד האמנתי בכתיבה ככלי חזק לניהול הרגשות, הרצונות והמטרות שלנו ובאותה הזדמנות אני חושבת שבלי סדר וארגון גם של החיים האישיים שלנו וגם של העסקיים אנחנו מהר מאוד יכולים להפוך ללא יעילים.

אני חייבת לספר לכם שהדבר הזה שאתם הולכים לקרוא הוא בעצם הסבר מעשי לאיך יוצרים בדרך גאונית, רישומים של כל מה שחשוב לכם, בדרך מהנה, מותאמת אליכם אישית, יצירתית ומעוררת השראה!

הרי, לכל הלקוחות שלי אני תמיד מייעצת לרכוש מחברת ולכתוב ולארגן לעצמם את הדברים החשובים, קיץ שעבר באמצע פגישה עם  לקוחה שלי מניו יורק, היא סיפרה לי על בולט ג’ורנל, ומאז אני שידרגתי את מה שלי ניראה כל כך טבעי…

מכיוון שזו דרך מופלאה לעורר מחדש את התשוקה לעשות, להנות מהדרך, להתחבר לדברים שעושים לנו טוב- מוסיקה, תמונות, זכרונות, רעיונות, מעקב אחרי הספורט/אוכל/הרגלים חדשים/ימי הולדת/מחזור/ מימוש המטרות,  עמידה בלוחות זמנים ועוד! החלטתי גם לשתף אתכם וגם ללמד אתכם טכנית כיצד לעשות זאת..

אם תעיפו מבט בחנויות של כלי כתיבה, תופתעו כמה המגוון רחב למחברות ויומנים, כי הצרכים שלכם משתנים ו”בולט ג’ורנל” זו המצאה שעונה על כל הדרישות האלו,במיוחד לכם!

כך שגם אם שמעתם את המונח צץ פה ושם לאחרונה, ברשתות השונות ולא הבנתם, הנה לפניכם ההסבר המלא, של איך עושים זאת.

כי גם אני בהתחלה לא ממש הבנתי האם זו רשימת משימות, או יומן? מה זה בכלל “רישום עתידי”? ואיזו מן רשימת משימות זו, אם לא צריך למחוק משימות שכבר בוצעו, שזה, כידוע לכולנו, החלק הטוב ביותר בניהול רשימת משימות?

וכך, קראתי בלוגים אחרים העוסקים ביומן נקודות, וזה לא ממש עזר, אבל, לאחר שהבנתי שהלקוחות שלי  מתעניינים ברעיון וגם להם לא ברור, החלטתי לפענח ולהבין את העניין.

וכך, בוקר אחד הלכתי לארטא קניתי מחברת יומן וישבתי מול האתר עם כמה דפי טיוטה, נחושה בדעתי להבין את כל הרעיון. למעשה, מהר מאוד נפל לי האסימון. מסתבר שיישום הרעיון הוא קל מאוד, אבל קשה מאוד להסביר אותו לאחרים.

 אם כך, למי מתאים יומן נקודות?

1.לאנשים שיש להם מיליון רשימות של דברים לביצוע שמתגלגלות בכל מקום.

2.אנשים שמעדיפים רשימות פיזיות, כלומר, כתובות על הנייר.

3.אנשים שמכוונים להצבת מטרות ולמעקב אחר הרגלים.

4.אנשים שאוהבים ניירות מכתבים, כתיבת יומנים, שמירת מזכרות, עטים יפים וכד’.

5.אנשים שממש אוהבים ארגוניות.

6.אנשים שרוצים לאהוב ארגוניות, או שרוצים להיות מסודרים יותר.

7. אנשים שהיו מאוד רוצים לנהל יומן, אבל קשה להם לשמור על ההרגל.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שאף אחד מהסעיפים לעיל אינו מהווה תנאי הכרחי כדי להתחיל לאהוב רישום ביומן נקודות.

אם כך, מה צריך כדי להתחיל?

הבסיס

1. ראשית, שיטת יומן הנקודות עושה שימוש נרחב בשפה מתוחכמת שהופכת את הדברים למורכבים יותר להבנה. להלן המשמעות המעשית של המונחים הללו

יומן נקודות-bullet journal- שיטת ניהול יומן וכתיבת הערות אשר עושה שימוש בנקודות תבליט, אשר מהוות את גרעין השיטה.

אינדקס– תוכן עניינים שאתם מעדכנים תוך כדי תנועה.

רישום יומי– דברים שעשיתם ו/או עליכם לעשות היום (והערות/הארות/תובנות אחרות).

רישום חודשי– לוח שנה חודשי מסורתי ורישום של דברים שעליכם לעשות באותו חודש, כמו גם של דברים ששכחתם לעשות בחודש שחלף.

רישום מהיר– סימנים שיעזרו לכם להשלים את המשימות הללו.

רישום עתידי– לוח שנה המציג פריסה שנתית, שבו ניתן לרשום אירועים, מטרות, ומשימות לטווח ארוך.

הרעיון המרכזי העומד מאחורי יומן הנקודות הוא לרשום הערות קצרות ומהירות, במקום משפטים ארוכים.

בסך הכל מדובר ברישום הערות קצרות ומהירות לגבי מספר מסויים של דברים, ולאחר מכן, ניהול מעקב אחריהם באמצעות סימנים פשוטים, על מנת למיין אותם ולעקוב אחריהם.

ניתן להשתמש בכל סוג של יומן?

שני דברים שצריכים להלקח בחשבון הם גודל ואיכות. אם הוא גדול מדי, לא תקחו אותו איתכם. אם הוא קטן מדי, הוא לא יהיה מעשי. ודאו שהמחברת או היומן קשיחים מספיק כדי שיוכלו להחזיק מעמד לאורך זמן.

ניתן לקנות מחברת  עם משבצות קטנות. בזכות הנקודות, ניתן לסדר אותה בכמה צורות שונות. אפשר גם יומן – מחברת ממותג “לוישטרם” (Leuchtturm), שבה העימוד מופיע מראש, ובנוסף יש דפי אינדקס ריקים ומוכנים לשימושכם (מיד אסביר מה זה אומר). או כל מחברת הניראת לכם נוחה.

 האם מדובר ברשימת משימות לביצוע, בארגונית או ביומן?יומן נקודות זה בעצם הכל ביחד. כמה שזה נשמע מעצבן,  זה נכון. יומן נקודות, זו דרך מצויינת לעקוב אחר הפעילויות והחוויות היומיומיות שלכם, וגם אחרי המטרות שלכם לטווח הארוך. ארגוניות ורשימות משימות לביצוע בדרך כלל מתמקדות בעשיה עתידית, ואילו יומנים בדרך כלל עוסקים במה שעשיתם באותו יום. אבל כל הדברים הללו יחד, נותנים תמונה שלמה יותר לגבי מי אנחנו. לפני שהתחלתי לנהל יומן נקודות, עצם הרעיון שהיומן שלי, רשימת המשימות האישית שלי והעבודה שלי יהיו תחת אותה מטריה נשמע מסורבל ולא הגיוני. אבל כשמבינים איך להתארגן עם זה, וגם למה זה הגיוני להתנהל כך.

מי שכותב יומן לעצמו בטוח יתפעל כה דברים השמטתם מהיומנים הישנים שלכם. עקרונית, לא כותבים רק אהבות ועינינים של הלב. אפשר ורצוי לכתוב גם על דברים מגניבים שקראתם, וגם על דבר פשוט כמו איך נראתה שגרת היומיום שלכם. שיטת “בולט ג’ורנל” מאפשרת לכם לנהל רישום של כל דבר שקורה בחיים שלכם, ובכך מקלה עליכם לעקוב אחר הדברים שתרצו לעשות בעתיד.

סימונים חשובים

השתמשו בסימן התבליט (•) ליד דברים שעליכם לעשות.

סמנו “x” על התבליט כדי לסמן את המשימות שהושלמו (אני יודעת שזה לא מספק כמו למחוק בקו את הפריט המסויים הזה ברשימה, אבל זה נחמד כי כך הפריט עדיין נראה לעין, וזה מועיל כאשר אתם עוברים על הרשימה בדיעבד).

כתבו את סימן “קטן מ-” (>) מעל התבליט, בכדי להראות שנקבע מועד לביצוע המשימה, וכתבו את סימן “גדול מ-” (<) בכדי להראות שהמשימה “נדחתה”, כלומר, לא סיימתם אותה היום/השבוע/החודש, ולכן העברתם אותה לרשימת המשימות של יום/שבוע/חודש אחר.

סמנו בקו מפריד (-): הגיגים קצרים, הערות או אירועים קטנים יותר. אירועים גדולים יותר – סמנו בחצי עיגול.

כמו כן, מומלץ לעבוד על פי מקרא סימנים (שיהיה רשום בתחילת היומן או בסופו) בכדי לעקוב אחר משמעותו של כל סימן.

 כשאתם רושמים הערות ותזכורות, קיצור הוא המפתח, גם אם מדובר במשהו גדול ודרמטי מאוד.

ניתן להאריך את ההערות הקצרות הללו בעמוד הבא, ולעשות שימוש במשפטים ארוכים, כפי שהייתם עושים אילו ניהלתם יומן רגיל. זה המקום שבו תוכלו להרחיב את הדיבור על התחושות שלכם לגבי הסיטואציה הנתונה, אם אתם רוצים.

 המודולות (יחידות עצמאיות)

הרעיון העומד מאחורי יומן נקודות הוא שברגע שאתם מבינים את הסימנים והגישה הבסיסיים, אתם יכולים להשתמש בו בכדי לנהל רישום ולארגן כל משימה, מחשבה, או רעיון, על בסיס יומיומי או חודשי, בהקשר של עבודה, בית, חיים אישיים, לימודים וכד’.

אם אתם מוצפים לנוכח הלחץ הטמון בלשמור על מראה מושלם של המחברת, וחוששים לעשות טעויות אם תכתבו בעט, אני ממליצה לשבת מול כמה דפי טיוטה ולכתוב מה אתם רוצים שיופיע בכל אחד מן העמודים הראשונים, אחרי שקראתם את הנקודות הראשונות. זאת, לפני שתתחילו להשתמש ביומן הנקודות שלכם בפועל.

מספור העמודים ביומן

ניתן למספר את כל העמודים בבת אחת. אפשר גם 10-20 עמודים בכל פעם.

תוכן עניינים בתחילת יומן הנקודות

עקרונית, זה בדיוק כמו תוכן עניינים בספר, שבו רשומים כל הנושאים החשובים, ומספרי העמודים המתאימים. כשאתם מתחילים לנהל יומן נקודות, קרוב לודאי שהתוכן יכיל מעט דברים, ולכן תצטרכו לחזור אל תוכן העניינים ולהוסיף את מספרי העמודים תוך כדי תנועה. אתם יכולים להקצות שני עמודים לתוכן העניינים, ליתר בטחון.

אין צורך להכניס הכל לאינדקס, אבל זה מקום טוב לרשום בו את הדברים החשוב שקרוב לודאי תרצו לחזור אליהם שנית, בקלות. התוכן שלי כולל פרויקטים של “עשה זאת בעצמך”, עבודה, חברים, מוסיקה, ספרים וכתיבה. הפירוט בתוכן העניינים שלכם תלוי במידת הפירוט הרצויה לכם. כך, למשל, אתם יכולים ליצור קטע נפרד תחת הכותרת “טיולים”, ולרשום תחתיו את כל מספרי העמודים העוסקים בנושא הזה, או שאתם יכולים לחלק את הקטעים לתתי קטעים ספציפיים יותר (כגון, “טיול לטקסס”, ו”טיול ל-ורמונט”).

ארבעת העמודים הבאים הם “רישום עתידי” – הכוונה, לוח שנתי לדברים הגדולים

עצם הכותרת “רישום עתידי” גורמת לדברים להשמע הרבה יותר מציאותי ממה שהם. זה בסך הכל לוח שנה.

לוח שנה זה נועד לדברים כמו ימי הולדת, טיולים, ואפילו מטרות שתרצו לחזור אליהן לצורך מעקב בהמשך השנה. שוב, אין צורך לפרט מיד, רק להקצות לכך עמודים. אתם תוסיפו על זה בהמשך, לפי הצורך.

לאחר מכן, אתם יכולים להקצות עמודים לכל דבר גדול, לצורך מעקב במשך הזמן

אם החלטתם שאתם רוצים להוסיף אחת מהמודולות הללו בהמשך, אתם יכולים פשוט ליצור אותם בכל פעם שאתם פותחים את היומן. כל מה שעליכם לעשות הוא להוסיף את מספרי העמודים לתוכן העניינים, כדי שמאוחר יותר, יהיה לכם קל יותר לאתר אותם.

בשלב הבא, רבים מהאנשים המנהלים “בולט ג’ורנל” מקדישים שני עמודים לפחות לפריסה חודשית: עמוד אחד ללוח שנה לחודש מסויים, ועמוד נוסף למשימות חודשיות

ישנם המון עיצובים מדליקים לעמודים הללו (להשראה, לחצו את המילה bullet journal בפינטרסט). או אז, תוכלו לכלול את הדברים הגדולים יותר –טיולים, ימי הולדת, פגישות חשובות וכו’. אם “בולט ג’ורנל” נועד מבחינתכם למלא את מקומו של “יומן Google” (לא אצל אלו שפגישות העבודה שלהם נדחות ומוזזות לעיתים קרובות מדי), ייתכן שתעדיפו עיצוב הדומה ללוח שנה.

רשימת המשימות החודשיות נועדה לדברים הגדולים יותר שאתם רוצים להשלים מדי חודש, כגון “לקבוע תור לרופא עיניים”, “לסדר את מגירת הגרביים בשיטת “קונמארי”. אין צורך לחבר אליהם תאריכים. שוב, כאשר אתם עורכים רשימה כזו, תשתמשו בסמלי “רישום מהיר”- התבליט, ה-X חצי העיגול וכיו”ב (כאן סימני ה”נדחה” או “נקבע” נכנסים לפעולה!)

אפשר להוסיף עוד עמודים חודשים אם אתם רוצים

למשל, אולי תרצו לנהל רישום של האימונים שלכם, או מספר השעות שאתם מקדישים לתחביב מדי חודש. תוכלו לעבוד על פי אותה המתכונת כדי ליצור את העמודים הספציפיים הללו.

או, שאתם יכולים לנהל מעקב אחרי כולם בלוח שנה אחד

למען האמת, בנקודה זו כולם מתחילים לחייך מפני שהעיצוב הזה הכי מגניב! שאפו לבוהו ברי על ההשראה.

כשאתם מכינים את היומן שלכם, אתם צריכים לדאוג רק לעמודים החודשיים הנוגעים לחודש הנוכחי. במקרה זה, מרץ. את העמודים החודשיים לחודש אפריל תיצרו ב-31 למרץ, או ב-1 לאפריל. ואז, תוכלו לקרוא שוב את רשימת המשימות שלכם לחודש מרץ ולהעביר לרשימה של אפריל כל משימה שלא השלמתם.

כאשר עמודי החודש שלכם מוכנים, תוכלו להתחיל להשתמש ביומן הנקודות על בסיס יומי, כדי לתעד משימות, הערות, תזכורות וכיו”ב.

 עוד עצות מועילות

1.למרות ההסבר הארוך והמייגע הזה, ניהול יומן נקודות לא גוזל הרבה זמן (אלא אם אתם רוצים שזה יהיה כך).

אני רואה אתכם בעיני רוחי ממהרים לאיזור התגובות כדי לכתוב : “למי יש זמן לזה?!”. אבל כאן אני אעצור אתכם.

ההכנה הראשונית דורשת פחות משעה, צריך להקדיש כשעה ליצור את העיצובים שלכם לכל חודש. מעבר לכך,  בדרך כלל תכתבו 10-20 דקות כל ערב. זו דרך נחמדה להתנתק ולהתנקות לפני השינה. כמו רוב הדברים, גיליתי שכשאני מתחילה בעשיה הזאת, אני בסוף עושה יותר ממה שציפיתי. אבל כמות הזמן שתקדישו לכך תלויה , בסופו של דבר, בכם.

2. אנשים מסויימים משקיעים הרבה מאמץ כדי שיומן הנקודות שלהם ייראה יפה ומהודר.. אפשר לעשות זאת, אבל לא צריך.

הרבה מכורים ליומן נקודות, כפי שהם מוכרים באינסטגרם, משקיעים הרבה זמן בהפיכת העמודים שלהם למהממים. אם אתם מחפשים מפלט/תחביב יצירתי ובעלי נטיות אומנותיות, זה בהחלט מובן. אבל גישה זו איננה חובה.

גם אם יש לכם כתב יד יפה וקצת נסיון בעיצוב אותיות, לא חייב להקפיד יותר מדי על העיצובים ועל הצבעים, הסיכוי שתבצעו את כל זה יורד. לאחר חודש של ניהול יומן נקודות, כאשר תיהיו בטוחים שזהו הרגל שתשמרו עליו, לא יהיה לכם אכפת להוסיף קצת צבע. כעבור מספר חודשים, תתחילו להכין עיצובים שבועיים מושקעים יותר. אבל, זה בסדר גמור לנקוט בגישה מינימליסטית יותר (אני גם משתמשת ביותר צבע בכותרות ובשוליים, כך שאם שכחתי את העט הירוק, אני יכולה להשתמש בעפרון במקום).

3. אל תתעסקו בזה יותר מדי!

אמנם אני חושבת שנכון ומועיל לתכנן את העמודים הראשונים שלכם לפני שאתם מתחילים, אבל אין צורך לתכנן עיצובים לשנה שלמה כבר ביום הראשון. לא רק שתמלאו יומנים רבים בשנה אחת, אתם גם תגלו, תוך כדי תנועה, מה אתם צריכים ומה אתם לא צריכים. אחד השיעורים החשובים ביותר שלמדתי מאז שהתחלתי לנהל יומן נקודות הוא שאתם תטעו (ועוד בעט!), ופשוט תצטרכו לזרום עם זה. כדאי לא להיות קפדניים מדי בעניין הזה ופשוט להתחיל לכתוב.

 

וכעת, בתקוה שהבנתם את היסודות,  חפשו בגוגל,בפינטרט או באינסטגרם רעיונות  של דברים באמת כיפיים/חכמים/מגניבים שאפשר לעשות עם יומן נקודות… 

 (ושתפו אותי אם בא לכם, כמובן…)

 

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות