חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:27/03/2017

18 סימנים שיש לכם הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעה נפשית המשפיעה על אנשים בכל הגילאים ומכל הסוגים, הגורמת לאותו אדם אובססיות, מחשבות לא רצויות, פולשניות, דימויים או דחפים המפעילים רגשות מטרידים ביותר. הקומפולסיות או הכפייתיות הן ההתנהגות שאותו אדם עושה כדי להיפטר מאותן אובססיות.

לרגע שלא נתבלבל, לא מדובר פה באנשים משוגעים, ייתכן מאוד שההפך הוא הנכון ולא בכדי קוראים להפרעה הזו “מחלת האנשים החכמים”, לדוגמה ניקולה טסלה שהיה אחד מהמוחות הכי גדולים שידעה האנושות, פיתח 700 פטנטים, עשה פריצת דרך ענקית בעולם הפיסיקה, הרובוטיקה, טורבינות אדים, הנדסה, ומגנטיות ודיבר 8 שפות שונות סבל גם הוא מ-OCD.

הקושי של אנשים הסובלים מההפרעה נובע מחוסר היכולת לשלוט במחשבות ובפעולות שלהן הנובעות ממנה. אנשים הסובלים מהפרעה זו מאוד רציונליים מול התופעה המתרחשת בראשם ובגופם, ויכולים להגדיר ולהסביר אותה בצורה מדויקת.

היא אינה אופיינית לנשים או גברים, גזע או מעמד סוציו-אקונומי, היא יכולה להופיע אצל כולם גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים. היא יכולה להיות משולבת מגורמים גנטיים, נוירולוגים, התנהגותיים קוגניטיביים וסביבתיים.

מהיכרותי האישית עם אנשים הסובלים מהפרעה זו, הרושם הראשוני איתם שהם אנשים מאוד אינטליגנטים, אנרגטיים, מדויקים, נעימי הליכות, רגישים ואסתטיים, מה שמקשה למראית עין לזהות שישנה איזושהי מצוקה אמיתית שהם סוחבים עימם ואלו המגיעים ליעוץ הם כאלו שכבר מוכנים או מבינים שיש צורך בטיפול.

יש להם יכולת מופלאה להסתיר את הקושי שהם מתמודדים, בגלל מבוכה וחשש לסטיגמה שלילית מפני הסובבים אותם.

איך מתבטאת ההפרעה

  1. מחשבות טורדניות (אובססיביות)
  2. פעולות כפייתיות (טקסים או קומפלוסיות = שטיפה,ניקיון,בדיקה וחזרתיות)

איך יכול להראות סדר יום של אדם כזה:

  1. כביסה וניקוי – מנקים ומכבסים כל הזמן, גם כביסה ידנית, שוטפים ידיים או מתקלחים פעמים רבות/לזמנים ממושכים (גם שהם רוצים להפסיק, אינם מסוגלים)
  2. בדיקה – כולל בדיקת חלקי גוף או בדיקה של הסביבה שלהם, לוודא ששום דבר נורא לא קרה. לדוגמה- לבדוק את צינור הגז, מערכת החשמל, החנייה, איסוף האשפה במקום המיועד, ועוד. הם צריכים להיות בשליטה שדבר אסון לא יקרה, ומאמינים כי אי אפשר לסמוך על אחרים, רק על עצמם.
  3. חזרתיות – חזרה על פעילויות שגרתיות כמו לקום מהכיסא, לטפוח על אזור מסוים בגוף, תלישת שערות, חיטוט באיזור מסויים בגוף ועוד.
  4. כפייתיות נפשית – תפילה חוזרת ונשנית למניעת נזק ברכוש או בנפש.
  5. זיהום – מחשבות על זיהום כולל נוזלי הגוף, חיידקים, קרינה סלולארית, אסבסט וחומרי מאכל מעוררים חרדה שהבריאות תיפגע.
  6. מחלות – דאגה מופרזת לחלות במחלה כלשהי.
  7. איבוד שליטה – חשש לפעול מתוך דחף פנימי בלתי נשלט, לפגוע בעצמם או באחרים. אזכורי רצח, תקיפה מינית או התאבדות, יכול להתבטא בפחד לאחוז במכשירים חדים כמו סכינים וחפצים שניתן להשתמש בהם לפגיעה.
  8. פרפקציוניזם – דחף להגיע לדיוק, צורך לזכור דברים, ופחד לאבד חפצים. דאגה לגבי שוני.
  9. פגיעה – כולל פחד להיות אחראי על משהו נורא שיקרה למישהו אחר בגללם. הם יכולים אף לחשוב שהמחשבות שלהם גורמות נזק ופגיעה באחרים.
  10. מחשבות מיניות לא רצויות – כולל גילוי עריות, גועל חזק לאחר קיום יחסי מין עם בן/בת הזוג, בדיקה אובססיבית לגבי הזהות המינית שלהם.
  11. אובססיביות דתית – “החטא ועונשו” חשש לפגוע או להכעיס את אלוהים על ידי התנהגות או מחשבה לא ראויה או לא מוסרית, לדעתם.
  12. מחשבות, תמונות או דחפים חוזרים ונשנים – לא מרגישים שהם מסוגלים לשלוט בהם.
  13. מחשבות ורגשות פולשניים – מודעים אליהם וקשה להם לקבל אותם, למשל אם היה להם יום רע והם קנו נעליים, המחשבה הרעה שהייתה להם בזמן הקנייה, חדרה לתוך הנעליים והם לא יהיו מסוגלים ללבוש אותם לאחר הקנייה. הם אינם רוצים קבל את הרעיונות האלה שמסתובבים להם בראש.
  14. אין הגיון במחשבות המטרידות, הלא רצויות מודעים לכך שהם לא הגיוניים.
  15. רגשות לא נוחים כמו פחד, גועל, ספק או תחושה שדברים צריכים להיעשות בצורה “צודקת”.
  16. מבלים זמן לא מוצדק באובססיות אלה, דבר שמפריע לפעילויות אישיות, חברתיות ומקצועיות.
  17. שואלים הרבה שאלות– גם שיודעים את התשובה, כי זה נותן להם תחושת בטחון
  18. הפרעות גוף– התעסקות מוגזמת במראה או באזור מסוים בגוף, רצון להסתיר ולשנות, חוסר סיפוק מהמראה.

חשוב לציין, שלכולם יש דאגות יומיומיות,  חושבים עליהם ומתעסקים איתם, אנחנו גם עושים  “טקסים” או צורות של התנהגויות חוזרות ונשנות כמו: שיגרה לפני השינה, מנהגים דתיים ולמידה של מיומנות חדשה, אך לא כולם כפייתיים (אובססיביים).

התנהגויות או מחשבות אובססיות הן יותר מאשר דאגות, אנשים עם OCD חווים מחשבות מוגזמות ודאגות המניעות אותם לעסוק בפעולות או מחשבות מסוימות בניסיון להקל או להדחיק את הפחד והחרדה, ויש בהם דחף בלתי נשלט לעשותם.

לסיכום

ההפרעה OCD מתישה ומעייפת, ההתעסקות הבלתי פוסקת בכל מה שצוין מעלה, מוציאה את החשק, מערערת את הביטחון, וממקדת בכל הדברים הלא רלוונטיים.

ישנה פגיעה באיכות החיים, בבניית קשרים בין-אישיים ובהסתגלות במקומות עבודה, הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות.

מה עושים?

1.כאשר המחשבות הטורדניות והמעשים האובססיביים נהיים בלתי נסבלים, והם משתלטים על חייכם, חשוב לטפל בתופעה ולא להתעלם ממנה. אין בושה בלהודות שאנו זקוקים לשינוי מבריא. צורת החיים החדשה, המרעננת תקל על כל דבר שתעשו ותשנה את מצב הרוח שלכם כל פעם עוד קצת ועוד קצת.

2.המטפל הכי טוב, הוא אתם עצמכם, אפשר וכדאי להיעזר באנשי מקצוע, אך חשוב לזכור שבסופו של דבר אתם נמצאים עם עצמכם וחובתכם למצוא את הכלים היעילים שיעזרו לכם גם שאין מטפל חיצוני בנמצא.

3.להתעמת עם המחשבות או הדברים שמעלים את דרגת החרדה, למשל להשתמש בטכניקות יצירתיות כמו: ציור, דראמה, בנייה בפלסטלינה או בחומרים אלסטיים אחרים, חימר, כתיבה, איור. דווקא של אותם “דברים” המעלים את החרדה.

4.תסמינים מוקדמים- לזהות במדויק את הריטואלים (זמנים ומספר חזרות), ולהוריד את המינון (למשל במקום 5 פעמים לשטוף את הידית בשירותים, לשטוף 4 וכך לרדת במינון).

5.למידה של דפוסים חדשים, שינוי המיקוד של העשייה. להוסיף פעילויות חדשות.

6.אין לכם כוחות על- אם אתם חושבים שהמחשבות שלכם יכולות לפגוע במישהו אחר, הסתכלו על חפץ ונסו להזיז אותו, לאחר שתיווכחו שהמחשבות שלכם לא יכולות להשפיע, תבינו שאין בכם כוחות על לעולל רע לאחרים.

7.להפסיק לחפש אישורים באינטרנט, מאנשים קרובים, או מבעלי מקצוע. בסופו של דבר אתם תצטרכו לקבל אישור מתוך עצמכם וללמוד לחיות עם ספק.

8.לא להתנתק מאנשים – שימרו על קשר עם אנשים, זה חשוב להתפתחות תקינה.

9.תהליך ריפוי לוקח זמן, לפעמים גם יש נסיגות וזה בסדר, לאט ובהתמדה מגיעים לשיפור משמעותי.

10.סרוטונין- מחקרים טוענים שדרגת סרוטונין נמוכה גורמת לנטייה לדיכאון וחרדות, ומעצימה גם את ההפרעה OCD- האחראי על מצב הרוח. לאכול מאכלים עשירים בחומצות אמינו.

11.הכי חשוב! חיים מאוזנים- שינה טובה, אוכל בריא, פעילות גופנית, קשרים חברתיים ועבודה.

תהליך איטי אך שיטתי מאפשר להרגיע את העצימות הגבוהה של המחשבות והמעשים והיא יורדת ואף מופחתת משמעותית. תהיו לי בריאים.

הכותבת, שירן רז, היא יועצת אסטרטגית רגשית בינלאומית לאנשים פרטיים וארגונים. מחברת הספר “היהלום”. רוצים  לשאול את שירן שאלה? שלחו לה הודעה בדף הפייסבוקשלה. לרכישת הספר “היהלום” מאת שירן רז

חזרה לרשימת מאמרים
חנות