חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית תגובות: 0 תאריך פרסום:29/07/2020

8 סימנים שאתם מכורים לקניות- שופוהוליסטים

אם נראה שאתם זקוקים לעזרה בריסון הרגל קניות, ישנם צעדים בהם ניתן לנקוט כדי להתרחק מאותה שקית פלסטיק.

להכנע לקניה אימפולסיבית אחת לכמה זמן היא דבר אחד – אותו שעון מנצנץ בתיבת התצוגה, או זוג נעליים שחורות אשר יוסיפו קורט של תחכום לחליפת העסקים החביבה עליכם. אבל – כאשר הרכישות שלכם נעות מאימפולסיביות לכפייתיות, או אז ייתכן שאתם מתמודדים עם בעיה קשה הרבה יותר: התמכרות לקניות.

הביטוי “קנה כאילו אין מחר” מרמז על קלילות ועל כיף, אבל כאשר הבזבוז מציג בעיה אמיתית, הזוהר מתעמעם והחוב תופח.

הפסיכולוגים קוראים לזה הפרעת קניות כפייתית, והיא מאופיינת כבעיה הקשורה לשליטה בדחפים, כמו הימורים או אכילה מופרזת. הפרעת קניות כפייתית עלולה לגרום לסחרור ולמצוקה הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית.

להלן מספר סימנים המסגירים כי אדם הופך לקונה בעייתי, ומספר עצות לגבי מה שניתן לעשות כדי לרסן את הבזבוז.

1.בארון שלכם יש פריטים רבים שעדיין ארוזים או עם התגית

לא מדברים על הסוודר שדודה שלכם נתנה לכם בחג הקודם, אלא על פריטים שקניתם בעצמכם ועדיין לא פתחתם ולא הורדתם מהם את התג.

קרוב לוודאי ששכחתם מאותן רכישות – קופסאות נעליים מסודרות בשורה בתחתית הארון, או מעילים שמעולם לא ראו אור יום.

2.אתם קונים לעיתים קרובות דברים שאינכם צריכים או לא תכננתם לקנות

אתם עלולים להתפתות בקלות מפריטים שתוכלו להסתדר בלעדיהם – נר חמישי לשידת חדר השינה שלכם, נרתיק חדש לאייפוד, וההמשך ידוע. אתם פגיעים במיוחד אם בעצמכם שמתם לב שיש לכם אובססיה, כגון נעליים או תיקי יד של מעצבים. עצם העובדה שהדחפים שלכם מוגבלים לקטגוריה אחת לא הופכת אותם להגיוניים יותר.

3.ויכוח או תסכול מעוררים דחף לקנות

קניה כפייתית היא נסיון למלא חלל רגשי, כגון בדידות, חוסר שליטה או חוסר בטחון. שופוהוליסטים נוטים גם לסבול מהפרעות מצב רוח, הפרעות אכילה ובעיות התמכרות לסמים.

לכן, אם אתם נוטים להפריז באכילה מזון מנחם אחרי יום רע, המחקרים מרמזים על כך שאתם נמצאים בסבירות גבוהה גם לספק את עצמכם במסע קניות.

4.אתם חווים ריגוש בעת הקניה

שופוהוליסטים חווים “היי” או הצפת אדרנלין מעצם הפעולה של רכישת פריט. מומחים טוענים כי דופמין, חומר כימי במוח המתקשר להנאה, לעיתים קרובות משתחרר בגלים כאשר הקונה רואה פריט נחשק ושוקל לקנות אותו. פרץ התרגשות זה עלול להפוך לממכר.

5.לאחר הרכישה מופיעה תחושת חרטה

תחושת אשמה לאחר הקניה אינה מוגבלת לרכישות גדולות. תחת זאת, קונים כפייתיים נמשכים באותה המידה לחיפוש אחר מבצעים והתמקחויות, והם מתחרטים על כך ככל שהקניות הקטנות יותר מצטברות.  למרות תחושת החרטה לאחר מכן, המכורים לקניות מוכשרים במתן תירוצים הגיוניים לכל קניה שהיא.

6.אתם מנסים להסתיר את הרגלי הקניה שלכם

אם אתם מחביאים את שקיות הקניות בארון של הבת, או כל הזמן מציצים מעבר לכתף לוודא שחברים לעבודה אינם מסתכלים כאשר אתם מבצעים קניה מקוונת, ייתכן שזה סימן שאתם מבזבזים כסף על חשבון המשפחה או העבודה.

7.אתם חסרי שקט בימים ללא קניות

חוסר שקט לפני הקפה של הבוקר הוא דבר אחד. אבל אם אתם מרגישים “על הקצה” כי לא גהצתם את כרטיס האשראי כל היום, יש מקום לדאגה. המכורים לקניות מדווחים על כל מיני תחושות אם לא קבלו את מנת הקניה שלהם, והודו שהם קונים באינטרנט אם הם לא יכולים להשתחרר מהמטלות היומיות שלהם, וללכת לקניות.

8.אתם קונים מעבר לאמצעים שבידיכם

ייתכן שאתם מגדילים את מסגרת האשראי או מזמינים כרטיס אשראי חדש בכדי להמשיך לרכוש דברים. החוב ההולך ותופח עלול גם לפתות אתכם לשקר או לגנוב.

איך להפטר מהרגל הקניה?

אם המאפיינים המוצגים לעיל מתאימים לכם או למישהו שאתם מכירים, עדיין אין סיבה לדאגה. אם אתם מתלבטים לגבי קיומה של בעיה אצלכם, גם אם רק תנסו להבין מדוע אתם כל הזמן קונים וכיצד ניתן לשנות זאת, זה עשוי לעזור, הן לרווחתכם והן לתקציב שלכם.

 

למרבה המזל, ישנן מספר דרכם פשוטות שיעזרו לכם להפטר מהרגל הקניה:

  • מצאו פעילות חדשה. פעילות גופנית, האזנה למוסיקה, מדיטציה, קריאה, צפיה בטלויזיה. כל אחת מהפעילויות הללו עשויה להוות תחליף לקניות וגם פחות תכביד על הארנק.
  • זהו את הטריגרים. שימו לב לדברים שעלולים להריץ אתכם אל חנות הכלבו הקרובה, בין אם זה ויכוח עם בן/ת הזוג, או תסכול בעקבות פגישה עסקית. כאשר התחושות הללו מציפות אתכם, התנגדו לקניות בכל מחיר ומצאו דרך אחרת ללבן את הדברים.
  • הרחיקו פיתויים. זה לא סוד שלא כדאי להסתובב בבוטיק החביב עליכם אם אתם מנסים להגביל את בזבוז הכספים. נסו להגביל את מסעות הקניות. לכו לקניות רק כאשר הדבר נחוץ. אם קניות באינטרנט מהוות נקודת תורפה עבורכם, התנגדו לדחף לגלוש באתרי החנויות האהובות עליכם, ואפילו תשקלו להניח את המחשב הנייד רחוק מהישג ידכם.
  • תסתובבו עם מזומן בלבד בכדי לקנות את מה שאתם צריכים. השאירו את כרטיס האשראי ואת כרטיס החיוב בבית. הכינו רשימת קניות עם מחירים משוערים, והצמדו אליה כאשר אתם בחנות.
  • פנו לעזרה. אם אתם עדיין מתמודדים עם בזבוז כפייתי, פנו לעזרה. ניתן להתחיל בלבקש מחבר או מבן משפחה שיעזרו לכם לשמור על הגבולות, או לפנות לקורסים המלמדים ניהול כספים.  יהיה נכון גם לפנות לעזרתו של איש מקצוע.

האם יש לכם רעיונות לריסון בזבוז בעייתי? שתפו אותי בדף הפייסבוק או באינסטגרם.

חזרה לרשימת מאמרים
חנות