חזרה לרשימת מאמרים
התגברות על התמכרויות
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:01/11/2020

מדוע ההתגברות על התמכרות עלולה להיות כה מאתגרת?

אם זיהיתם שיש לכם בעיה ואתם מכורים, שמתם לב בוודאי שההתנהגות שלכם משפיעה על יתר היבטי החיים, והייתם רוצים לדעת אם ישנה דרך להתגבר על ההתמכרות.
סביר להניח שלא ציפיתם מראש להתמכר כאשר התחלתם עם הרגל כזה או אחר. אולי חשבתם שמדובר בהנאה זמנית, ושאתם יכולים להפסיק בכל רגע נתון.
רבים המפתחים התמכרויות מופתעים לגלות עד כמה קשה להם ניסיון ההתגברות הראשון. בסופו של דבר, הם שואלים את עצמם מדוע אינם מצליחים להיגמל?

מדוע ההתגברות קשה כל כך?

החדשות הטובות הן שההתגברות אפשרית, אם כי זהו תהליך מורכב. ישנם גורמים רבים – פיזיים, נפשיים ורגשיים – ההופכים את ההתגברות לקשה. משום כך, אנשים רבים פונים לטיפול לצורך הכוונה תוך כדי תהליך ההתגברות המורכב, אם כי אנשים רבים מצליחים להיגמל בכוחות עצמם.
כאשר אתם מוצאים את עצמכם חושבים, מרגישים, או מתנהגים בצורה מסוימת העומדת בסתירה להחלטתכם להתגבר אתם יכולים להיות סלחניים יותר כלפי עצמכם, ולהמשיך לנסות. הפסקת ההתמכרות היא תהליך שלפעמים לוקח כמה וכמה ניסיונות.

התגברות על התמכרות: להשתלט על העניינים אחת ולתמיד:

1.הבנת הגמילה

סבילות וגמילה הם גורמים מרכזיים התורמים להתמכרות. יש ביניהם קשר הדוק, והם התהליכים העיקריים שגרמו לכם להתמכר מלכתחילה. אם אדם לא פיתח סבילות קרוב לוודאי שהיה להם הרבה יותר קל להפסיק את ההרגל הממכר.
הסבילות הינה תהליך גופני ונפשי. כאשר אתם מתנסים בחומר או בהתנהגות ממכרים בפעם הראשונה, אתם עלולים לחוות הצפה, גם אם בלתי נעימה, או שאותה התנסות יכולה להיות מתונה ומענגת. אם ההשפעה חזקה, ייתכן שתרגישו שאין סכנה בכך ותרשו לעצמכם להגזים ולחרוג. אם ההשפעה מתונה, ההתנסות בעיניכם עשויה להראות בלתי מזיקה ותמימה, מה שנותן לכם את האישור להמשיך.
ככל שההתנהגות חוזרת על עצמה יותר פעמים, אתם הופכים פחות רגישים אליה, וזקוקים ליותר כדי להשיג את אותה ההשפעה. סמים כמו אלכוהול ואופיאטים פועלים על חלקים מסוימים במוח, וגורמים לסבילות גופנית.

התנהגויות כגון מין והימורים מעוררים התרגשות, אשר הופכת עזה פחות עם הזמן. עם התפתחות הסבילות, ייתכן שתרצו ליטול יותר מהסם או לעשות יותר פעילות מסוימת, כדי להשיג את אותה ההשפעה.

 ?ייתכן שרלוונטי עבורכם >>>מאמר על הרס עצמי ומזוכיזם 

2.תסמיני גמילה

כאשר אתם הופכים למכורים, אתם עשויים לחוות גמילה, כאשר אינכם יכולים להתמסר אל ההתמכרות שלכם. תסמיני גמילה גופניים, כגון רעד, הרגשה כללית רעה, כאבי בטן ושלשולים ו/או תסמיני גמילה פסיכולוגיים עלולים להופיע, כגון חרדה ודכאון. שימוש בכמות גדולה יותר של החומר הממכר, או עיסוק תכוף יותר בהתנהגות הממכרת יכולים לאזן זאת בקלות.
גמילה גופנית מאלכוהול ומסמים, אם כי משתנה ועוברת לאחר ימים אחדים, נוטה להיות בלתי נעימה ועלולה להיות מסוכנת. אם החלטתם להפסיק, מוטב לעשות זאת תחת השגחה רפואית.
יש לדון בגמילה גופנית עם הרופא המטפל ולהחליט על הדרך הטובה ביותר לטפל בעניין. לאחר שעברתם את הגמילה, ישנם תהליכים פסיכולוגיים עמוקים יותר, שעוזרים לכם לשמור על המצב החדש- לחיות חיים ללא ההתמכרות.

3.המכשולים שבדרך

ההתנהגויות הממכרות שלכם הופכות למוגזמות, ואין שום איזון בינכם לבין יתר ההיבטים האחרים בחייכם. נוצר קונפליקט פנימי – מצד אחד אתם רוצים לרסן את ההתנהגות, אך באותה נשימה חווים דחפים עזים יותר לעשות את הדבר שאתם מכורים לו. הקונפליקט עשוי להופיע גם ביניכם לבין אחרים – בין אם הם רוצים שתפסיקו עם ההתמכרות וביו אם הם רוצים שתצטרפו אליהם בעיסוק הממכר.
למרות ההתחייבות להפסיק, ואף על פי שעברתם את שלב הגמילה, הקונפליקטים לא ייעלמו סתם כך. הציפיות גבוהות מאי פעם. הדבר בו אתם תלויים לשם התמודדות עם הלחץ, וההתנהגות הממכרת, צריכה להפסיק לגמרי, וזה מאתגר.
מסיבה זו, חשוב כל כך לבסס דרכי התמודדות אחרות, ורצוי שזה יקרה לפני הגמילה. מטפל יוכל לסייע לכם בכך. ללא אסטרטגיות התמודדות חלופיות, סביר להניח שתחוו דחפים עזים לחזור אל ההתנהגות הממכרת “עוד פעם אחת ודי”. תמיכה בקשרים עשויה לעזור לכם להתמודד עם קונפליקטים ולהימנע מהם מבלי להפגין את ההתנהגות הממכרת שלכם לשם נחמה ובריחה.
רגשות מנוגדים קיימים בתהליך הגמילה, מצד אחד הרצון להמשיך בהתנהגות הממכרת ומצד שני, רצון להפסיק, כל התחושות האלו נמצאות אפילו בשלבי ההתנסות הראשוניים.
לעיתים קרובות, התחושה נמדדת במונחים של “נכון” ו”לא נכון”, דילמה מוסרית. זאת, במיוחד בכל הנוגע להתנהגויות מיניות ובלתי חוקיות. במקרים מסוימים, רגשות אשם הינם במקומם. במקרים אחרים, הם אינם מותאמים.

4.אשמה והצטדקות

אי הנוחות הטמונה ברגשות האשם הללו, כאשר התנהגותכם אינה עולה בקנה אחד עם סטנדרטים של נכון ולא נכון עשויה להוות כוח מניע לחולל שינויים. לעיתים, הדבר עלול לפעול לרעתכם, ולגרום לכם להצדיק את התנהגותכם בפני עצמכם ובפני אחרים, דבר העלול לעמוד ביניכם לבין ההחלטה שלכם להפסיק.
להלן מספר צידוקים שכיחים:
· הכחשה: “זו לא בעיה”.
· הקטנה: “כבר קצצתי בכמות”
· השוואות: “זיהום מסוכן יותר”, “דוד אבי שותה הרבה יותר ממני”
· התרסה: “אני מעדיף לחיות פחות שנים ולהיות מאושר, מאשר להפסיק ולהיות אומלל”.
· רציונליזציה: “מעולם לא גנבתי כדי לממן את ההרגל הזה שלי”, “אני הרבה יותר חברותי אחרי משקה”
· הרע במיעוטו: “מוטב שאעשה מה שאני עושה מאשר שאהיה בלתי נסבל”
· רמאות עצמית: “סרטן אינו עובר בתורשה במשפחה שלי”. “זה למטרות רפואיות, ולכן זה בסדר”. “שוקולד הוא התרופה היחידה לתסמונת קדם וסתית”.
· הוצאת ההתנהגות מהקשרה: “בתרבויות מסוימות, פוליגמיה מקובלת לחלוטין”.
· האדרה: ” המלכה ויקטוריה הייתה עושה…” “לאבות בתנ”כ היו נשים רבות”. “אליהו הנביא גם שתה יין”.

אולי יעניין אתכם גם מאמר בנושא>>> ?האם אתם מרגישים הרס עצמי חיצוני או פנימי? 

כיצד תוכלו להפסיק?

טיפול יכול לעזור לכם להתמודד עם התחושות הלא נוחות ולהתיר את סבך המחשבות הבלתי הגיוניות, אשר מקבעות אתכם בהתמכרות. היציאה מהתמכרות כזו ואחרת אינה קלה וישירה, אך קבוצת תמיכה טובה ותכנית טיפול יעזרו לכם להפסיק כאשר תהיו מוכנים לכך.

חזרה לרשימת מאמרים
חנות