חזרה לרשימת מאמרים
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית תגובות: 0 תאריך פרסום:16/01/2023

איך להתמודד עם בעיות בחיים, מבלי לברוח מהם?

העולם יכול להיות מקום קשה. לפעמים, התחושה שאנחנו מותקפים מכל הכיוונים חיצונית, ולעיתים גם מבפנים. יש אנשים שבורחים מבעיות ויש כאלו שבוחרים לקחת אחריות על מה שקורה בתוכם וסביבם. הדרך לצאת מהקושי היא תמיד – לקחת אחריות.

העניין שהמלחמות שאנחנו מנהלים לבד, בתודעה, הן מהקשות שישנן. קל להיות מוצפים בתחושות של חוסר תקוה, ייאוש או בלבול. התחושות הללו עלולות לגרום לאדם לברוח מהבעיות העומדות בפניו. לרוע המזל, הבריחה הזו לא תמיד יעילה. יכול להיות נחמד להיות בסביבה או בסיטואציה אחרת, אבל במקרים רבים, השינוי הזה אינו פותר את הבעיה ואינו מונע ממנה להשתנות בעתיד.

איך נמצא את האומץ להתמודד עם הבעיות ועם הפחדים הכי גדולים שלנו?

8 שיטות להפסיק לברוח מבעיות

1.קבלו בברכה את אי הנוחות והסבל

אתם בטח שואלים: לקבל אי נוחות וסבל בברכה? זו בקשה קצת לא הגיונית, גם ככה אנחנו בסבל?  לא?

העניין הוא שרוב הדברים החיוביים והטובים בחיים יביאו, או יגרמו מידה מסוימת של סבל, וזה בלתי נמנע. אין כאן הנחות.

האם אתם רוצים לחוות אהבה עמוקה? אם כן, עליכם לקבל את העובדה שבסופו של דבר, תחוו תחושת אובדן עמוקה.

האם אתם רוצים לרזות? אם כן, עליכם לקחת על עצמכם שינויים בתזונה ובאורח החיים, כדי שזה יקרה.

האם חשוב להם לווסת ולנהל את הקשיים הנפשיים והרגשות השלילים? אם כן, עליכם לקבל את אי הנוחות הנלווית לטיפול ולמפגש עם רופאים/מטפלים.

האם אתם רוצים עבודה טובה יותר? אם כן, עליכם לקבל את חוסר הוודאות ואת אי הנוחות הכרוכים בחיפוש משרה, ראיונות, או הכשרה לקריירה חדשה.

אין רווח ללא מעט סבל, אבל אנשים רבים כה נחושים למצוא אושר מהדהד ומזויף, עד כדי חבלה ביכולת שלהם להשיג דברים בעלי משמעות. מחפשים קיצורי דרך בכדי לדלג על החלק הקשה, אותו השלב שבאמת מלמד אותנו ומכשיר את הקרקע למציאות יציבה וטובה יותר עם פחות תנודתיות קיצונית.

בכדי להתמודד עם הבעיות שלכם באומץ, תצטרכו לקבל שלא יהיה לכם נוח. זה לא יהיה תהליך קל, שמח או נעים.

אזהרה, לפני שנמשיך: המאמר הזה לא נועד לרמוז ש”לכל דבר יש סיבה”, או שסבל פירושו הצורך לשאת יחס בלתי מכבד או פגיעה. אין פירושו של דבר שמגיע לכם לסבול. המשמעות היחידה היא שעם השינוי, מגיעה מידה מסוימת של סבל. מכך אי אפשר להימנע.

אולי יעניין אותך>>> למה אני הורס לעצמי?

2.פנו לרשת תמיכה שזמינה לכם

מסעות רבים בחיים מאופיינים בבדידות, אבל הם לא צריכים להיות כאלה. ישנם אנשים אחרים שצועדים בנתיבים דומים, שעברו מסעות דומים, ששואפים להשיג את אותן המטרות אליהן אתם שואפים.

ישנם גם אנשים סביבכם עליהן אתם יכולים להישען תוך כדי העבודה שאתם עושים כדי להתגבר על אותם מכשולים מהם אתם כל כך מתאמצים לא לברוח.

לא בכל מסלול צריך לצעוד לבד, גם אם מדובר בעניין אישי. יש אנשים שכבר עברו את המסלול בו אתם מתחילים לצעוד.

ייתכן שתוכלו למצוא תמיכה בקהילות בריאות הנפש, בטיפול, בקבוצות תמיכה, או אפילו בקבוצות ברשתות החברתיות.

יחד עם זאת, עליכם גלות משנה זהירות ולהפעיל שיקול דעת. אם המשימה העומדת בפניכם קשורה לבריאות נפשית, או להתמודדות עם טראומה, טוב תעשו אם תשארו במרחבים מבוקרים, בהם ישנה נוכחות אנשי מקצוע. קבוצות של אנשים יכולות לעזור, אבל עלולות להיות שליליות או להתאפיין בהרס סמוי לעיתים.

משפחה וחברים, אף כי הם אוהבים אתכם ואכפת להם, ככל הנראה לא מחזיקים בסוג הידע הנדרש כדי להעניק לכם תמיכה משמעותית ותובנות תוך כדי המסע שתעברו.

להבדיל, ישנם מקרים בהם אנו מוצאים את עצמנו לבד, על פרשת דרכים בחיינו. במקרים כאלה, תמיכה מקצועית יכולה להיות האפשרות הטובה היחידה.

3.בנו תכנית עם מטרות לטווח הקצר ולטווח הארוך

לרוב, פחד נובע מחוסר ידע לגבי סוגיה מסוימת. בדרך כלל, פחד זה מהווה גורם מרכזי לכך שאנשים בורחים מבעיות.

ניתן לעבוד כדי להפיג את הפחד הזה תוך למידה מעמיקה יותר – לא רק על האתגר עמו אנו מתמודדים, אלא גם על תהליך ההתעמתות וההתגברות עליו.

איש מקצוע בתחום הטיפול הוא מקום נפלא להתחיל לבנות ידע זה, משום שלרוב ניתן לסמוך על מטפלים לצורך הפניות והמלצות טובות על ספרים ועל חומרים לגבי הבעיה עליה ברצונכם להתגבר, היום קופות החולים מאפשרות טיפולים אלטרנטיביים ומקצועיים במחירים שפויים.

מטפל יכול גם לעזור לכם לגבש דרך פעולה ראויה, שבה תוכלו לקבוע את התקדמותכם ואת מידת הצלחתכם. בנקודה זו, נכנסות לתמונה מטרות לטווח הקצר ולטווח הארוך.

חשוב ביותר שיהיו לכם מטרות אישיות שברצונכם להשיג תוך כדי העבודה הפנימית. לא רק שהן יספקו לכן מסגרת להישגים, הן אף יכולות לעזור לכם לשמור על המוטיבציה ברגעים הקשים.

אתם יכולים להתבונן לאחור, על הישגים מהעבר, כמה התקדמתם ולדעת שאתם חזקים ובעלי כוח רצון , כמו גם יכולת להשיג אף יותר.

הצבת מטרות היא חלק בלתי נפרד מהתקדמות. אחרי הכל, איך תדעו אם הגעתם ליעד, אם אתם לא יודעים מהו? וכאשר תגיעו אליו, הרשו לעצמכם לחגוג את ההצלחה שלכם, לפני שתציבו מטרות חדשות!

אולי יעניין אותך>>> איך להשאר רלוונטי בעסק?

4.עבדו על הבטחון העצמי ועל האמונה העצמית

אחת הסיבות האפשריות לכך שאנו בוחרים לברוח מהבעיות שלנו היא שאנחנו לא מרגישים בטוחים שנתגבר עליהם. אנחנו לא מאמינים ביכולות שלנו לנקוט בצעדים הנחוצים.

כאשר אנחנו בטוחים בעצמנו, אנחנו נפעל ללא קשר לפחדים או לדאגות שיש לנו בעניין. אנחנו מכירים בכך שזהו דבר שיש לעשות ומחליטים לנסות.

כאשר אנחנו מאמינים בעצמנו, אנחנו תופסים את עצמנו כמסוגלים להתגבר על הבעיות שלנו. אנחנו יודעים שיש לנו את המיומנויות ואת הידע הנחוצים לפתור דברים ביעילות.

אם אתם חווים קשיים מבחינת בטחון עצמי, אמונה עצמית או שניהם גם יחד, ייתכן שאפילו לא תנסו להתמודד עם דברים, מפני שלא משנה מה עומד לפניכם, הוא נראה גדול מכדי שניתן יהיה להתגבר עליו. זו הסיבה שעליכם להתמודד עם החסמים הללו, לפני שתיגשו לטפל בבעיות שעל הפרק.

איך עושים זאת? שוב, אם זה משפיע על חייכם עד כדי כך, אפשרי להעזר במטפל בכדי לתת לכם את הכלים להם תזדקקו כדי לבנות את הבטחון ואת האמונה בעצמכם, עד שהבעיות מהן אתם בורחים, לא ייראו כה גדולות או מפחידות. או לקחת על עצמכם כל פעם צעד קטן, כזה שיצליח להניע אתכם קדימה, כל פעם לחפש את הדבר הבא שמוציא אתכם לעשייה טובה יותר, קחו על עצמכם פיסה קטנה מתוך הבעייה ונסו לבדוק עם עצמכם, אם זה משהו שאתם מסוגלים לעשות, אם לא נסו משהו עוד יותר קטן. חפשו גם דברים שמרגשים אתכם שעושים להם נעים, וכל יום עשו ממנו קצת, אפילו עשר דקות.

5.בנו מומנטום

למרות הקונוטציה, בריחה מבעיות אינה כרוכה בשום תנועה. לאמיתו של דבר, הוא גורמת לכם לעמוד במקום, גם אם תצליחו למצוא דרך לברוח זמנית מהלחץ שנובע מהבעיה שעל הפרק.

אם אתם יכולים -מטאפורית – להתחיל את התנועה, ולו ברמה הקלה ביותר, אתם יכולים להתחיל לבנות מומנטום ברמה מסוימת. המומנטום הוא בעל עוצמה כאשר אתם צריכים לבצע דברים.

כאשר אתם מתמודדים עם בעיה ומוצאים דרך לפתור אותה או להתגבר עליה, המוח שלכם ישחרר כימיקלים שנותנים הרגשה טובה, כדי לתגמל אתכם. ניתן לרתום תחושה חיובית זו כמקור אנרגיה ומוטיבציה להתמודד עם עוד בעיות, לכשיעלו.

התחילו בקטן. אתרו בעיה שעליה אתם יודעים להתגבר, גם אם נמנעתם מלהתמודד איתה עד כה. נקטו בצעד הנחוץ כדי להתמודד עמה ומחקו את העניין הזה מהרשימה.

עבדו לאט כדי ללבן את הבעיות שיותר ברות התמודדות, פחות מפחידות ובעלות השלכות קשות פחות, על מנת לבנות את המומנטום ואת גורם ההרגשה הטובה הנובע ממנו.

או אז, בין אם לבד או עם עזרה מאחרים, התחילו לחפש דרכים לגשת לבעיות הגדולות יותר, אלו שמהם אתם בורחים מזה זמן מה, או אלו שאיתם אינכם יודעים כיצד להתמודד.

על פי הרוב, העצה היא “לבלוע את הצפרדע”, כלומר, להתגבר קודם על הדברים הגדולים, כי הם החשובים ביותר. אך, כאשר אתם סובלים מחוסר בטחון ולא מאמינים בעצמכם, או שיש לכם התמודדויות נפשיות כגון דכאון, לא ריאלי לקפוץ למים העמוקים מיד, לפחות לא כשאין לכם ליווי טיפולי מקצועי.

אולי יעניין אתכם>>> מרגישים שהלכתם לאיבוד? יש מה לעשות!

6.פנו זמנים למנוחה ולרגיעה

כשתפתחו דף חדש, בו אתם מתמודדים עם הבעיות ומתגברים עליהן, תצטרכו לפנות באופן מודע “משבצות” ביומן שלכם, לטובת פעילויות שיסיחו את דעתכם מהבעיות.

הסחת הדעת מהבעיות שונה מהבריחה מהן. אתם מכירים בקיומן, אבל מבינים שאם תנסו להתגבר על הכל בבת אחת, קרוב לוודאי שתרגישו מוצפים או תסתכנו בשחיקה.

ראוי לציין כי תצליחו לבצע יותר ולהתגבר על יותר בעיות בטווח הארוך אם תעניקו לעצמכם מנוחה ורגיעה בין פרקי זמן של מאמץ.

החוכמה היא לא ליפול אל תחושה מזויפת של בטחון ולהקדיש יותר מדי זמן לפנאי בכל פעם. אם לא תחזרו להתמודדות עם הבעיות שעל הפרק תוך פרק זמן סביר, אתם עלולים לאבד את המומנטום.

מהו פרק זמן סביר? תלוי בנסיבות ובבריאותכם הנפשית. האינטואיציה שלכם תוכל לכוון אתכם. בשלב מסוים, אתם פשוט תדעו שנחתם די ושעליכם לחדש את החיפוש אחר פתרונות לבעיות שעל הפרק.

7.עשו בדק בית במעגל החברתי והמשפחתי שלכם

ישנם אנשים רבים בעולם, שאינם חיוביים או תומכים. הם מסוגלים לראות את העולם בצבעים קודרים, ומתעקשים להדביק בשליליות שלהם את הסובבים אותם.

ישנם גם אנשים שרוצים לראות אחרים סובלים כפי שהם סובלים, או לערער על המאמצים ועל ההצלחה של אחרים.  זוהי מנטליות “הסרטן שבדלי”, שבה סרטן אחד מנסה לצאת מהדלי, וסרטן אחר ימשוך אותו חזרה פנימה.

עליכם לבחון היטב ומקרוב את האנשים הקרובים אליכם ביותר. יהיה לכם קשה הרבה יותר להביא לשיפור ולהתקדם אם החברים שלכם או בני הזוג שלכם מקטינים אתכם, מערערים את מאמציכם או בכלל עוינים כלפי כל נסיון שלכם להתקדם.

למרבה הצער, אנשים רבים נוטים לאבד חברים כשהם מתחילים להתמקד בשיפור ובקידום עצמי.

מדובר בתהליך קשה. כאשר אתם מחליטים לעבוד על עצמכם וכביכול לשפר עמדות, הסובבים אתכם עלולים לחשוב, ולא בצדק, שאתם מתנגדים בגלוי לבחירות שלהם או לאי הנכונות שלהם להתקדם. אינכם יכולים להרשות לעצמכם להשאב לשליליות ול”לופ” שלילי.

האם פירושו של דבר הוא לוותר ולהעיף את כל החברים שלכם? לא. בכלל לא. פירושו של דבר הוא שעליכם לוודא שבידי האנשים שיערערו על ההתקדמות שלכם או יערערו אותה לא יהיה הכוח לעשות זאת.

אלו החיים שלכם, לא שלהם. אין סיבה להמשיך ולספוג הערות שהעוינות ניכרת בהן מבין השיטין, או עוינות גלויה.

לרוע המזל, לעיתים קורה שאנחנו מתבגרים ומשתנים, כך שחברויות ומערכות יחסים ישנות כבר לא מתאימות לנו, משום שהן היו מבוססות על שליליות שלא יכולנו לזהות בעבר. יש לקוות שלא תצטרכו לקבל החלטה כזו, אבל אל תופתעו אם כן.

אולי יעניין אתכם>> איך להפוך לאדם עם אישיות יצירתית?

8.בחרו לעמוד איתן ולהיאבק

כל שינוי משמעותי בחיים מתחיל מהחלטה ש”די”. הם לא רוצים עוד לחיות כפי שחיו עד כה.

לא משנה כמה רחוק או כמה מהר רצים. במוקדם או במאוחר, הבעיות שלנו יחזרו ויופיעו. בשלב מסוים, פשוט תצטרכו להחליט לעמוד איתן ולהיאבק כדי לנצח, יהא המחיר אשר יהא.

אתם אלו שתעשו את הבחירה לעמוד איתן מול הפחדים ולהילחם בהם. ייתכן כי תרגישו שאין לכם כוח או יכולת לעשות זאת, אבל הם ישנם. יש בכם יותר כוח וחוסן משאתם יודעים.

עדיין לא יודעים כיצד להתמודד עם הבעיות שלכם ולהתגבר עליהן? אנשים רבים מדי מנסים להתמודד לבד ועושים כמיטב יכולתם להתגבר על בעיות שעליהם לא באמת השתלטו מעולם.

החיפוש וקריאת מאמר זה לבדם הם הצעד הראשון שכבר עשיתם. הדבר הגרוע שאתם יכולים לעשות כעת הוא לא לעשות כלום. הדבר הטוב ביותר שתעשו הוא לשוחח עם איש מקצוע, ובמקום שני, ליישם בעצמכם את כל מה שלמדתם ממאמר זה. כאשר תחליטו לעזור לעצמכם, לא תאמינו באיזה מהירות ייפתחו דלתות חדשות ואנשים נכונים יושיטו יד עבורכם.

 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות