חזרה לרשימת מאמרים
הרס עצמי
פורסם על ידי: שירן רז קטגוריה אסטרטגיה רגשית, מערכות יחסים תגובות: 0 תאריך פרסום:25/12/2022

למה אני הורס לעצמי? הרס עצמי.

למרות שזה נראה מפתיע, חלק מהאנשים פוגעים בכוונות הטובות של אחרים ובמטרות ארוכות הטווח שלהם. הרס עצמי מתרחש כאשר אנשים מונעים את הצלחתם שלהם.

כאשר אנשים נוקטים בצעדים ההרסניים הללו, ההתנהגות המזיקה שלהם עלולה להשפיע לרעה על כמעט כל חלק בחייהם כולל מערכות היחסים והקריירה שלהם.

למה אנשים הורסים לעצמם?

אנשים “תוקעים מקל בגלגלים” – מסכלים את ההתקדמות שלהם מסיבות שונות. הם עלולים לבצע במודע או שלא במודע פעולות של חבלה עצמית. הסיבות נעות בין בעיות מהילדות להשפעות קודמות של מערכות יחסים. סיבות נוספות לסוג זה של התנהגות הרסנית משתנות מדימוי עצמי נמוך ובעיות התמודדות ועד בעיות עם דיסוננס קוגניטיבי, אשר יוסבר מייד:

 הרס עצמי מודע ולא מודע

אנשים שמחבלים בעצמם עשויים להיות מודעים למעשיהם. לדוגמה, מישהו שסובל מעודף משקל ועושה דיאטה עלול לחבל במודע במאמצים הטובים שלו על ידי אכילת קופסא שלמה של גלידה.

או שהם עלולים לפעול באופן לא מודע. אדם מחמיץ מועד לראיון עבודה, על פני השטח, נראה שהוא איחר. אבל האמת היא שהוא מפחד מכישלון. הוא מחבל בעצמו על ידי החמצת תאריך היעד, ובכך הוא מסכל את מטרתו להתקדם בקריירה.

אולי יעניין אותך>>> הרס עצמי והתמכרות לסבל

ילדות קשה

לגדול במשפחה לא מתפקדת יכול לתרום למעשי ההרס העצמי של האדם. ללא סגנון התקשרות בטוח ומאפשר, ייתכן שיהיה לכם סגנון התקשרות אמביוולנטי או נמנע. ההתקשרות המוקדמת ביותר שלנו עם מי שטיפל בנו בשלבים מוקדמים בילדות, משפיעה על האופן שבו אנו מתחברים לאחרים.

אם ההורים שלך אמרו לך” “אתה אפס” “מה ייצא ממך” “לעולם לא תגיע להרבה”, אולי אתה מגביל את עצמך עד הנפילה, בעצם מבצע את מה שהחדירו לך לתת מודע.

קושי במערכות יחסים

אם האקס/ית שלכם דחתה אתכם והעדיף/ה מישהו אחר אז יש מצב שאתם עדיין עלולים להרגיש פגיעים. אולי הם שידרו לכם שבניית הקשר איתכם היא בזבוז זמן והם מעדיפים זוגיות עם מישהו אחר.

העניין הוא שאם כיום אתם במערכת יחסים טובה, אבל בוחרים לבגוד בבן/בת הזוג שלכם,  או להיפרד מהם ללא סיבה, יכול להיות שזה בגלל שאתם לא מרגישים מסופקים או שאתם חוששים להיפגע שוב כמו שהיה במערכות היחסים הקודמות.

בהתבסס על מחקר שנערך לאחרונה על הרס עצמי, פסיכולוגים המתמחים במערכות יחסים רומנטיות באוסטרליה זיהו את הבעיות העיקריות לשכיחות של הרס עצמי ביחסים רומנטיים.

הסיבות כללו סגנונות התקשרות לא בטוחים, הערכה עצמית נמוכה, פחד להיפגע, פחד ממחויבות, אמונות לא בריאות בזוגיות ובעיות התמודדות בכל הנוגע לענייני הלב.

הערכה עצמית נמוכה

אנשים עם דימוי עצמי שלילי ודימוי עצמי נמוך פגיעים במיוחד להרס עצמי. הם מתנהגים בדרכים המאשרות אמונות שליליות לגבי עצמם. לכן, אם הם קרובים להצליח, הם מתחילים להרגיש חוסר נוחות מתגבר.

הרי, אמרו להם כל חייהם שהם ייכשלו, עכשיו התסריט הפנימי שלהם שהם אכן ייכשלו, נכנס לפעולה.

דיסוננס קוגניטיבי

אנשים המראים התנהגות זו נאבקים בדיסוננס קוגניטיבי, או באי הנוחות הנפשית שאולי יש לכם עם שני רעיונות סותרים בו זמנית. בני אדם אוהבים שתהיה עקביות בין האמונות והמעשים שלהם.

לדוגמה, אתה מתחתן עם מישהו שידוע לך שאין באמת התאמה- משהו קיצוני אפילו, אבל אתה בא ממשפחה לא מתפקדת. אבא שלך עזב, ואמך עברה ממערכת יחסים פוגענית אחת לאחרת. לכן אינך מאמין בנישואים יציבים ואוהבים. עם זאת, אתה ממשיך לתכנן את החתונה ולשלוח הזמנות.

הנה דוגמה הקשורה לעבודה: אתה עומד להשיג לקוח גדול ולהרוויח יותר כסף מאי פעם. במקום לעשות את מה שצריך כדי להניע את עצמך קדימה, אתה מתאפק כי אתה לא מרגיש ראוי והורס את העסקה, או שאתה משתכר/עושה סמים ערב לפני פגישת לקוח חדש והורס לגמרי את ההזדמנות. במקום להתקדם, אתה נוקט בפעולות כדי להרוס לעצמך דברים.

הרס עצמי יכול להוביל למאבקים כרוניים עם מזון, משקאות חריפים, סמים, הימורים ופגיעה עצמית. התנהגות הרסנית זו יכולה גם להוריד מאנשים את המוטיבציה שלהם ולגרום להם לחרדות.

דרכים נפוצות של אנשים עם הרס עצמי:

מטפלים בבריאות הנפש זיהו דרכים נפוצות שבהן אנשים הורסים לעצמם. שלוש דרכים קלות לזיהוי כוללות דחיינות, פרפקציוניזם וטיפול עצמי.

התמהמהות

אנשים שמחבלים בעצמם לרוב מתמהמהים. דחיינות היא דרך להראות לאחרים שאתה אף פעם לא מוכן ולדחות תוצאה טובה. זה בגלל שאנשים חוששים לאכזב אחרים, להיכשל או להצליח.

שְׁלֵמוּתָנוּת- פרפקציוניסטיות

להחזיק את עצמך בסטנדרט בלתי אפשרי יגרום לעיכובים ולכישלונות. למרות שזה נראה כמו אסטרטגיה חיובית לשאוף שהדברים יתנהלו כמתוכנן ללא תקלות, פרפקציוניזם מעכב הצלחה.

כשמשהו אכן משתבש, כפי שהוא בהכרח ישתבש, פרפקציוניסטים מתבטלים. בסופו של דבר הם מרגישים בושה. נוטים לדיכאון, הם מרגישים שהם מאכזבים את כולם.

סמים ואלכוהול

כדי להתמודד עם המאבק המתמיד בין הרצון להצליח לבין התסריט שמתנגן במוחם ואומר שהם לא יכולים להיות מוצלחים וטובים, רבים מרגיעים את עצמם באמצעות סמים אלכוהול ותרופות לא מבוקרות.

 איך להפסיק  הרס עצמי?

כדאי ללכת להתייעץ עם מטפל ולקבל הדרכה. אם אתם רוצים כמה עצות כיצד להפסיק את ההתנהגות השלילית הזו, הנה כמה דברים שאתם צריכים לשקול כדי למנוע מעצמכם נזק נוסף:

בדקו את הסיבות השורשיות:

חפשו דפוסים בחייכם. האם הייתם נוטים לסכל את המאמצים המוצלחים והטובים שלכם שוב ושוב? האם המעשים הללו התרחשו לפני שעמדתם להצליח או כשהייתם קרובים להגשמת הרצונות האישיים שלכם?

כאמור, התנהגות זו עשויה לנבוע מהילדות. יש הורים שאומרים או עושים דברים שמערערים אותנו, גם התעלמות והזנחה יכולה לשדר לנו כילדים שאנחנו לא ראויים.

תפסיקו להתמהמה- דחיינות.

התנהגות נפוצה שמפגינים מי שהורסים לעצמם היא דחיינות. אם תמשיכו לדחות משהו ממה שחשוב לכם, זה עשוי להיות קל יותר מבחינה רגשית מאשר להגיע ליעד שאמרו לכם שלעולם לא תגיעו.

חוסר ההתאמה בין המקום שבו אתה נמצא לבין מה שהחדירו לך בראש במשך שנים עלול לגרום לך אי נוחות מדהימה. אז, אתה הורס לעצמך.

מחקר שנערך לאחרונה על דחיינות סטודנטים בסביבות אקדמיות.2 מדענים מצאו שגורם משותף אחד בדחיינות כרוך בחוסר ויסות עצמי. זה נובע מכך שלסטודנטים יש מידה גדולה של חופש, פיתויים והסחות דעת, ומועדים ארוכים.

השפעת עמיתים או גורמים חברתיים השפיעו גם על דחיינות. לבסוף, חוסר מיומנויות בתחום איך ללמוד תרם אף הוא לדחיינות.

תפסיקו להסתכל רק על התמונה הגדולה

כשאתה מכוון למשהו גדול, כמו להיות איש מכירות מוביל במקום שבו אתה עובד, מטרה ענקית יכולה להרגיש מהממת ואפילו חשובה.

אך כדי למנוע פעולות של הרס עצמי, אל תתקעו בפרטים. מי שהורס לעצמו לפעמים מבזבז הרבה זמן על פרטים לא חשובים.

דוגמה נוספת: אם אתם מנסים להיות בריאים, אל תקבלו החלטות של הכל או כלום. אל תזרקו את בגדי הספורט אם פספסתם תקופה את האימוני כושר שלכם. החלו לחזור בקצב שלכם.

אולי יעניין אותך>>> 17 הרגלים של אנשים עם הרס עצמי

שאלות לשאול את עצמכם,

אם אתם חושבים שאתם הורסים לעצמכם:

האם ההתנהגות שלך תואמת את המטרות שלך?

אם לא, מה מונע ממך לפעול כדי להגשים את החלומות שלך?

האם ההתנהגות שלך מתיישבת עם ערכים שאתה מאמין בהם כרגע?

אם לא, מה מונע ממך לנקוט בפעולות שמתאימות לערכים אלו?

האם אתה מרגיש אי נוחות בכללי או אי נוחות כשאתה מתקדם? אם כן, חפרו לעומק:

האם אי הנוחות הזו מבוססת על מה שאחרים אמרו לך שהגביל את שאיפותיך?

האם אי הנוחות הזו מבוססת על פחד מכישלון ודאגה להיראות טיפש ולא מקצועי?

האם אי נוחות זו מבוססת על פחד מהצלחה?

האם אתה מודאג מהשגת יותר ממה שחשבת שאפשר?

אם אתה מצליח יותר או משיג יותר, האם אתה מאמין שהצלחה היא יותר ממה שמגיע לך?

 

טיפול בהרס עצמי

הרס עצמי עלול להקשות על מנגנון שמווסת את הרגשות וההתנהגויות שלהם. חוסר ויסות התנהגותי וחוסר ויסות רגשי נגרמים לרוב על ידי טראומה או הזנחה בילדות. חוסר ויסות זה יכול לעורר תגובות מזיקות.

אנשים שהורסים לעצמם יכולים למצוא עזרה לבעיות שונות, כולל שימוש הרסני באלכוהול וסמים, אכילה מופרזת, התפרצויות כעס ופגיעה עצמית.

 

האתר מלא במאמרים איכותיים, עשירים בהסברים וכלים להתמודדות, בנושאים של: ריפוי עצמי, וויסות רגשי, הצלחה ומימוש. מוזמנים להמשיך ולהנות מהתכנים. 

חזרה לרשימת מאמרים
חנות